Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du beroende av shopping?

/
  • Shoppingmissbruk. Psykologen Anna Kahn-Kreku i Sundsvall har patienter som har 200 000–300 000 kronor i skulder enbart för shopping.Foto: Mats Olsson

”Fynd” som göms undan.
Kreditskulder som växer.
Butikernas lockvaror kan få många att trilla dit.
– Att vara shoppingberoende är ofta oerhört skamligt, säger psykologen Anna Kahn Kreku i Sundsvall.

Annons

Hon har flera patienter som lider av shoppingmissbruk. Ofta finns det en annan problematik i botten. Men ångesten eller depressionen tar sig i uttryck i ett ohejdat shoppande.

– Man får ett sug efter att shoppa mer och känner abstinens. Det blir en tvångsmässighet, säger hon.

Affärerna försöker få oss att köpa så mycket som möjligt med hjälp av skyltning, musik och lockpriser.

 

– I Sundsvall finns det stora möjligheter att shoppa. Det är ett problem att det är så lätt- åtkomligt. Och har man inte möjlighet att handla i butiker så kan man handla på nätet. Då krävs det bara ett knapptryck, säger Anna Kahn Kreku.

Shoppingberoende påverkar inte bara psyket. Ekonomin blir naturligtvis också lidande. Flera av Anna Kahn Krekus patienter har stora skulder.

– Det finns de som har 200 000–300 000 kronor i skulder bara för shopping. Och man har inte fått någonting för det. Man lägger det i garderoben och vill kanske helst glömma bort det. Men vissa försöker i alla fall sälja iväg det på second hand. Andra bara sparar grejerna, säger hon.

– När det blir ett problem för individen. När man handlar så att ekonomin blir lidande och man ljuger och gömmer undan det man köpt.

 

För att komma tillrätta med problemen gäller det först att hitta orsaken.

Ofta handlar det alltså om ångest och depression. Sedan måste man bestämma sig för vilket problem man ska lösa först – ångesten eller den skenande ekonomin?

– Det handlar mycket om att få klart för sig vilka mönster man har och vilken funktion shoppingen har. Kan man ersätta den med något annat, som en promenad eller ett telefonsamtal till en kompis? säger Anna Kahn-Kreku, som jobbar med kognitiv beteendeterapi som behandlingsform.

Att avhålla sig helt från shopping blir svårt. Det handlar snarare om att lära känna sig själv, menar hon.

– Men man måste identifiera risksituationerna. Är det när jag är trött eller på fredagskvällen när jag druckit ett glas vin? Men man måste ju handla kläder ibland.

Annons
Annons
Annons