Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Det händelserika livet runt en Stubbe

På skogspromenader går vi förbi stubbar som vi inte reflekterar så mycket över. Men för djur och växter betyder stubbar väldigt mycket.
Livet kring en stubbe i en glänta är stundtals myllrande. Den som har tid kan stanna upp och titta på livet kring en stubbe.

Vanliga gäster i en stubbe är myror. Inte minst hästmyror väljer stubbar som sina bon. Det börjar med att hästmyredrottningen flyger fram till en stubbe och känner efter med sina käkar och antenner om stubben är ”gästvänlig”.

För att den ska godkännas ska den vara halvhård. Om kraven är uppfyllda biter drottningen av sina vingar och gnager sig in i stubben för att skapa utrymme för att lägga sina första ägg, vilket brukar vara mellan 10 och 20 till antalet.

Det tar några veckor innan arbetsmyror utvecklats och fortsätter att bygga upp myrsamhället i stubben.

 

Vanliga stackmyror kan också bygga upp stora stackar mot en stubbe. Men även andra små kryp söker sig till dit. Snytbaggen är ett bra exempel på djur som gnager sig in i trä och finner hemvist i stubbar. Det är under juni månad som snytbaggar utvecklar små samhällen i stubbar och blir skadegörare på träd som växer.

Mellan stubbens bark och ved finns en fuktigt utrymme där gråsuggan med förkärlek slår sig ner. Fukt, mörker och skydd är vad gråsuggan eftersträvar och de finner den mellan bark och träd på stubbar.

 

Tvestjärten ser också stubben som sitt ”hem”. En tvestjärt-hona lägger ägg i en springa under stubbens bark.

Hon ruvar inte på äggen, som är mellan 40 och 50, men sköter ändå äggen med omsorg.

Men tro inte att det bara är små kryp som trivs på och kring en stubbe. Rävar söker sig ofta till gläntor där stubbar finns i hopp om att hitta något att äta. Rävar är ständigt på jakt efter ätbart. Kring en stubbe växer det upp både buskar, gräs och små träd som ger föda till djur. Haren kommer skuttande till stubbar för att äta något av det som växlighetern kring stubbar bjuder på.

Att kliva upp på stubben gör att harar når högre upp på buskar och lågväxande träd.

 

Ekorren rör sig ofta högt upp i träd, men gillar att sitta på en stubbe och äta frön ur en grankotte. Den sitter där och skalar bort fjällen på kotte efter kotte för att nå fram till granfröet som ekorrar gillar. Det är under våren som ekorrar har chansen till denna läckerhet eftersom vårsolen gör att kottar öppnar sig och släpper ut frön i markerna.

Även rådjur brukar röra sig i skogsgläntor och äter av växter kring en stubbe.

 

Skogsmusen gräver gångar under stubbar och får därmed bra vinterskydd. Under stubben ligger skogsmusen både torrt och bekvämt. Det rinner inget vattn ner i gångarna under stubben.

Mössen samlar också på sig ett bra vinterförråd av mat i sina gångar under stubbar. Trots att de har mat och värme i sina gångar brukar skogsmössen ibland gå ut på snön, vilket är förvånande med tanke på kylan. Det finns heller ingen mat att hämta.

Men helt säkra är inte skogsmössen i sina gångar under stubbar. Vesslan, som ständigt är på språng, söker ivrigt efter mat. När den kommer till en stubbe kan den plötsligt stanna upp, lyssna och plötsligt göra en tvärdykning ner i ett hål som skogsmössen gjort. Den smala och kvicka vesslan kryper lätt i gångarna som skogsmössen gjort och utan att mössen förstått vad som är på gång har vesslan gripit tag i en mus över nacken och sticker iväg till en annan gång där den äter upp sin fångade mus. En vessla behöver två till tre möss om dagen för att stilla sin hunger.

 

Under vinterperioden kommer också fåglar fram till stubbar för att hacka fram någon mat. Gröngölingen söker myror för att mätta magen.

Örnar, hökar och kråkor ser man ocskå sittande på stubbar där de spanar eller äter något som de fångat.

Duvhöken ser den som ett bra ställe där den i godan ro kan äta upp ett bra byte.

Växtligheten kring buskar drar till sig en rad fåglar under den ljusa tiden på året. Insekter kring stubbar lockar insekts-ätande fåglar. Tänk på det nästa gång du kommer till en stubbe i en skogsglänta, att det är en livsviktig miljö för såväl djur som växter.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons