Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan ha varit andra rånare"

/

De tre män från Stockholm som häktats för rånet på Swedbank i Harmånger 6 mars hävdar att de var i Sundsvall då rånet begicks. En av försvarsadvokaterna lanserar en tydlig teori om att andra kan ha begått rånet.

Annons
Rättegången inleddes på tisdagen och advokat Thomas Weilander, ombud för den 23-åring som greps i Sundsvall samma dag som rånet begicks, berättade att en röd bil synts utanför banken strax innan rånet utfördes. I den bilen fanns en person som dömts för grovt rån samt ytterligare tre personer. Bilen stoppades också vid Statoil i Gnarp strax efter rånet. Weilander berättade att det också finns vittnesuppgifter om den röda bilen.
Åklagaren Christer Sammens och polisen hävdar att de tre männen, samt en man till som ännu inte är gripen, kom till Harmångersbanken i en svart Saab som stulits i Sundsvall. Efter rånet åkte de fyra tillbaka till Sundsvall med en Saab som hyrts och som under det att rånet begicks lämnades vid Häggviken i Jättendal, sju kilometer från banken. Där dumpades också den svarta Saaben sedan den dränkts med ammoniak för att utplåna spår.
Rånarnas miss var att efter vägen Hassela-Stöde, sju kilometer norr om Hassela, dumpa rånarkläderna i en plastsäck. Denna hittades av en skogsmaskinförare, på eftermiddagen samma dag som rånet begicks, och visade sig innehålla rånarkläderna. Bland annat en mössa med säkra dna-spår efter en av de tre männen, en 29-åring, samt en del dna-spår med lägre träffsäkerhet.
Efter rånet återkom männen till en lägenhet i Sundsvall där det bor en kvinna som har ett förhållande med den tredje häktade mannen, en 34-åring. Bilen parkerades utanför lägenheten och i bilen fanns också 29-åringens fingeravtryck på en karta.
Vid rättegången berättade bankkassörskan om hur de tre maskerade männen, en beväpnad med pistol, stormade in i banklokalen. Hon var ensam vid kassan, hennes kolleger satt med kunder bakom stängda dörrar och märkte inget.
Det var chockartat, sade hon.
Hon berättade att rånarna uppträde lugnt och proffsigt. Efter att hon stoppat rånarbytet, 96 883 kronor i kontanter, i rånarnas väska beordrades hon att lägga sig ner i åtta minuter. Hon slog dock larm nästan omgående och sedan var jakten i gång. Polisen kom rånarna snabbt på spåren tack vare att Jättendalsbonden Sven-Anders Persson observerade hyr-Saaben samt en person i Häggviken och sedan även den bil som användes vid rånet.
Swedbank har skadeståndskrav på 142 250 kronor mot männen, främst för rånarbytet och kostnader för bankassörskans stöd. 30 000 kronor är det belopp som bankkassörskan själv yrkar på i skadestånd för kränkning och sveda och värk.
Det återstår nu att se om åklagaren Christer Sammens bevisning håller. Rättegången avslutas i dag.

Mer läsning

Annons