Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diana tar tillvara allt från trädgården

/
 • BURKBÖNOR. Egenhändigt inlagda grödor är mums, lovar Diana.
 • PUMPOR skördas. ”Varför importerar vi pumpor när de växer så bra här i vårt klimat”, undrar   Diana Kapitanska som lyckas väldigt bra med sina. Foto: Andreas Libell
 • RIKLIG SKÖRD.av bönor och pumpor lovar gott inför vintern.
 • ENKELT OCH GOTT. När örterna är skördade och upphängda på tork tar Diana itu med inläggningen av pickles. Grönsaker skivas och läggs i burkar, därefter häller hon på lagen som fått koka ihop på spisen. ”Hur enkelt som helst”, säger Diana.
 • GODA KRYDDOR. Timjan, oregano, koriander, dragon, mynta och sommarkyndel är bara några av alla de örter som växer i örtagården. De plockas in och torkas för att sedan ta plats i kryddburkarna.ÄPPLEN.och päron delas och läggs in i sockerlag. De får behålla skalet på, det blir mycket godare då, tycker Diana.
 • KLÄTTERVÄXTER. Vindruvsrankor och bönstjälkar klättrar i pergolan och Diana Kapitanska kan glädjas åt en riklig skörd. Vindruvorna gör hon marmelad av och bönorna konserverar hon.
 • PICKLES. När man gör pickles kan man blanda ihop i stort sett vilka grönsaker som helst. Här har Diana lagt ned också vattenmelon samt tryckt ned en torkad peperoni för att få lite hetta.

Konservera, lägga in och torka – hemma hos Diana Kapitanska i Skönsberg tar man till vara på den rika skörd som trädgården ger.

Resultatet blir en matkällare sprängfylld med krispiga pickles, söta marmelader, inlagda frukter och doftande kryddor som räcker hela vintern.

– Man pratar mycket om smart mat och ekologiskt mat nu. Och vad är väl mer smart än hemodlat, säger hon.

Annons

Diana Kapitanska, egen företagare och ordförande i Företagarna i Sundsvall, tar verkligen till vara på det faktum att hon har en trädgård.

Där odlar hon inte bara vackra blommor utan har också avsatt en hel del utrymme för ätliga växter. Det hon skördar på hösten försörjer nämligen hushållet med frukt, kryddor och grönsaker hela vintern. Billigt, gott och miljövänligt, menar Diana.

 

Lättodlad jord

– På hösten är vi väldigt rika i Sverige, jorden här är väldigt lättodlad och nästan skriker efter en. Det spelar ingen roll om det är mycket lera eller sand i jorden. Här är all jord bra att odla i, säger hon.

I sin egen trädgård har hon bland annat en örtagård med 40 olika örter och ett trädgårdsland där hon odlar pumpa, squash, sallad, tomater och bönor, för att nämna en liten del av allt som växer och knakar. Dessutom har hon flera vindruvsrankor som slingrar sig över en pergola.

 

Inget till spillo

Druvorna gör hon marmelad av, örterna torkar hon, frukterna lägger hon i sockerlag och grönsakerna värmekonserveras eller blir pickles.

Kort sagt, i Diana Kapitanskas trädgård går ingenting till spillo.

– Det är faktiskt lättare än man tror och behöver inte alls ta så lång tid. Jag står inte jämt och ständigt vid spisen och rör i grytorna som en gammal häxa. Inte en chans, det har jag inte tid med, säger hon och skrattar.

I Bulgarien, där hon växte upp, finns en djupt rotad tradition att ta vara på grödorna och preparera dem så att de håller över vintern. Någon har räknat ut att bulgarerna i genomsnitt konserverar mellan 100 och 200 burkar per person och år, berättar Diana.

 

Som rekreation

– Alla gör det. Så min mamma och mina kusiner brukar skratta åt mig, de tycker att jag gör så löjligt små mängder.

Det är dock inte bara skörden som ger Diana glädje.

Hela processen med att gräva, så och odla tilltalar henne minst lika mycket. Hennes trädgård fungerar helt enkelt som en slags rekreation.

– Att ha kontakt med jorden och energierna där är otroligt. Det är det bästa antidepressiva medlet. I alla fall för mig.

Annons
Annons
Annons