Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att inte följa lagen

/

Tänk efter innan du skjuter upp raketerna i samband med nyårsfirandet. Det kan bli kostsamt och smärtsamt för den som inte följer lagstiftningen.

Annons

– Vad som gäller regleras av Ordningslagen, säger poliskommissarie Ulf Wiklund, enhetschef för tillståndsenheten.

Förenklat framgår det av lagstiftningen att det krävs tillstånd. Men det är inte solklart hur tillståndet ska se ut. Alla som skjuter upp sina fyrverkerier har dock en hel del ansvar som man ska tänka på.

– Det gäller att den som skickar upp raketer gjort en bedömning om det finns risker för skador och att man inte orsakar olägenheter.

Skada kan gälla så väl materiellt och husdjur som blir rädda för fyrverkeriet. Och om något inträffar så kan det bli Brottsbalken som gäller och här finns det många olika rubriceringar som kan falla in.

– Vållande till skada, allmän farlig verksamhet, ofredande och så vidare.

Ulf Wiklund uppger att det är väldigt sällan som det kommer in någon anmälan när det gäller fyrverkerier. Men olyckor kan inträffa på grund av vårdslöshet.

– För några år sedan i södra Sverige så ramlade det ner en raket som exploderade i en barnvagn.

På Sundsvalls kommuns hemsida går det att läsa:

"Om en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten kan det krävas tillstånd krävas. Tillstånd kan också krävas vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar."

– Vad jag känner till är det endast Södra berget som har sökt tillstånd och detta har beviljats.

Ulf Wiklund uppmanar till försiktighet och att alla som planerar att fira med raketer under nyårsnatten tar en dialog med sin omgivning.

Annons

Mer läsning

Annons