Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillsäsong – så väljer du rätt dryck

/
  • klassiska tips. De traditionella reglerna som säger rött vin till rött kött och vitt vin till fisk och fågel, står sig ännu. Men det finns även viner som går över gränserna förstås.

En lyckad grillning kräver planering, inte minst när det gäller valet av dryck.
– Utgångspunkten bör vara de grundsmaker som dominerar maträtten, säger Ulf Wettermark, dryckesexpert på Systembolaget i Sundsvall.

Annons

En bra grillkväll kräver viss planering. Man ska välja vad som ska grillas, hur det ska marineras och tillbehör. Då gäller det att inte glömma bort vad som ska drickas till.

– Man måste tänka på de fyra grundsmakerna – sött, syrligt, salt och beskt, när man väljer vin som passar till maten, säger Ulf Wettermark.

 

Grundregel ett är att en sötaktig maträtt ska serveras med ett sött vin och att en salt eller syrlig rätt går bäst ihop med ett syrligt, friskt vin. Det första valet man gör är därför att fundera över hur maten kommer att smaka. Där är tillbehören en stor del.

– Jag kanske har valt en chardonnay till laxen, där syran passar bra, men om jag har svamp till fungerar det inte längre, säger Ulf Wettermark.

 

Att det är vin som gäller när man grillar är grundregel två, med vissa undantag.

– Många tänker öl till grillningen, men då bör man välja de mindre beska sorterna, säger Ulf Wettermark.

När man grillar bildas nämligen en sorts beska i stekytan. Enligt Ulf Wettermark förstärker beska smakämnen varandra, vilket gör öl mindre lämpligt.

– Det gäller även om man serverar en sallad, till exempel ruccola som är populärt. Då är det bättre att tillföra lite fruktsötma, säger han.

Beska drycker passar bäst ihop med salt mat, sältan dämpar också syrligheten i vinet om man har ett sådant.

 

Har man bestämt sig för kryddstark mat, bör man välja ett sött vin, men enligt Ulf Wettermark fungerar vin överlag dåligt till heta maträtter, då passar det bättre med ett öl bryggt på vete, som är vanligt i de asiatiska länderna.

Förutom själva maten har även grillen en viktig roll. Ofta grillar vi med kolgrill som avger mycket rök.

– Då kan man välja fatlagrade viner med en rökig karaktär, till exempel rioja. Fatet ger en strävhet som går bra med grillat, säger Ulf Wettermark.

 

Utöver själva köttet, eller grönsakerna om man valt ett vegetariskt alternativ, är marinaden en väsentlig del av grillningen. Det är oftast den som bestämmer vilken grundsmak som grillrätten får.

Att använda vin eller spritdrycker i marinaden kan vara helt rätt.

– Men det ska tillsättas sent, eftersom alkoholen påbörjar en tillredningsprocess, säger Ulf Wettermark.

Vill man exempelvis ha fram en rökigare ton i smaken, kan man använda bourbon eller whiskey i marinaden, eller pensla på under grillningen.

Annons
Annons
Annons