Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har konstruerat en fisktrappa utan trappsteg

/
  • Här vid kraftverket i Viforsen skulle Bror Högbom vilja se sin variant av fisktrappa förverkligad. Än så länge finns den bara som en animation på en dvd-skiva.
  • Miljötrappan består av betongsektioner som fogas ihop på ett sätt som passar just det område där den byggs.
  • En del forskare tror att så kallade omlöp gör det lättare för fler fiskarter och individer lyckas ta sig förbi kraftverken. I traditionella fisktrappor är det bara starka simmare som lyckas ta sig upp.

Bror Högbom har tagit fram en fiskpassage som är ett alternativ till laxtrappor. I stället för trappsteg har anordningen en betongränna med låg lutning där även andra fiskarter som sik, harr och ål lättare kan ta sig förbi hindrande kraftverksdammar.

Annons
Idén till konstruktionen, Miljötrappan, poppade upp när han såg den icke fungerande laxtrappan i Bergeforsen. Miljötrappan är ett så kallat omlöp som består av en v-formad ränna som sätts ihop av gjutna betongsektioner. I rännan finns räfflor som ska få vattnet att virvla för att efterlikna naturliga forsar. Miljötrappan består också av betongcylindrar som fungerar som små dammar där fisken kan vila på vägen upp i forsen. En del forskare tror att en sådan konstruktion gör det möjligt för fler fiskarter att ta sig förbi kraftverken och inte enbart starka simmare som ofta är fallet i en traditionell fisktrappa.
Både Fiskeriverket och Statens lantbruksuniversitet (SLU) har gett positiv respons.
Det vore kul om någon nappade på idén, säger Bror Högbom.
Enligt honom borde den också kunna bli ett ekonomiskt gångbart alternativ eftersom den byggs i sektioner som sedan lyfts på plats. Ingreppen i naturen blir också små.
Miljötrappan finns än så länge enbart som en animation på en dvd-skiva. Men Bror Högbom tror att den skulle fungera i praktiken. Viforsens kraftstation i Ljungan vore enligt honom ett bra ställe att pröva konstruktionen nu när Eon ändå ska byta dammluckor.
Bror Högboms förhoppning är att även harr, sik och ål skulle kunna ta sig upp till Marmen och inte enbart lax och öring.
Men fiskerikonsulenten vid Sundsvalls kommun Kenneth Ottosson är skeptisk till fisktrappor i Ljungan.
Ska man bygga fisktrappor måste det finnas områden för lax och öring att reproducera sig. Dessa områden finns inte kvar i så stor utsträckning uppströms Ljungan längre.
Lax och öring behöver så kallade lekbottnar med starkt strömmande vatten för sin reproduktion. Lekbottnarna försvann när Ljungan dämdes upp och vattnet blev mer stillastående. I Indalsälven ser det ut på samma sätt.
Men samtidigt tror Kenneth Ottosson att Miljötrappan skulle kunna fungera i praktiken i vattendrag med andra förutsättningar.
Det viktigaste är att den placeras på rätt ställe dit fisken naturligt går. Sedan måste det vara mycket vatten i den.
Ett exempel på en fungerande laxtrappa i området är den som finns i Sättnaån vid Solums kvarn.
Annons
Annons
Annons