Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Himlabadet är Kjells andra hem

/
  • Relalalaxa. Kjell Andersson, Bydalen, är långt ifrån en badkruka. Han besöker Himlabadet i Sundsvall tre till fyra gånger i veckan. ”Det bästa med badet är faktiskt personalen. Det är en sån där sak man säger av slentrian men här är det verkligen sant. De är väldigt bra”, tycker Kjell. Foto: Eva-Lena Olsson
  • Gubbröra. Kjell har flera bekanta som också är rejält begeistrade i badet. I väntan på auf guss-bastun samlas de gärna utanför för en och annan limerick.
  • Sol i sinnet. Äventyrsbadet blev många miljoner dyrare än kommunen tänkt – men Kjell tycker inte att den dyra notan är ett skäl att inte besöka anläggningen. ”Många går säkert inte hit av princip, just för att det blev så dyrt. Men alla har ju bidragit ekonomiskt via skattesedeln, så varför ska man inte utnyttja det då”?, frågar han sig.
  • Svettig favorit. Den stora bastun är plats för Himlabadets auf guss, som går ut på att man använder eteriska oljor på stenarna. Kjell ser alltid till att klämma in en auf guss vid sina besök på Himlabadet. Favoritdoften heter ”litsea cubeba” och doftar frisk citrus.
  • Kylning. ”Här gäller det att ta det lite easy”, skämtar Kjell när han svalkar sig med krossad is efter bastusittningen.

Himlabadet är himmelriket för Kjell Andersson, 64.

Sedan premiärdoppet i november 2010 har han besökt badet över 260 gånger.

– Folk tror att det är dåligt bara för att det blev fördyrat. Men det är fantastiskt, säger superstammisen.

– De små tallrikarna finns där borta. Kaffe tar man på det där bordet.

Kjell Andersson rör sig vant i server- ingen på Himlabadet, där han lunchar i samband med så gott som varje besök. Hans stammisstatus avslöjas på lunchnotan – Kjell är här så ofta att han föräras en liten rabatt.

– Maten här är väldigt bra. De bruk- ar ha riktigt god husman, säger Kjell och hugger in på sin korv stroganoff.

Sedan Himlabadet slog upp dörrarna 2010 har Kjell varit här tre till fyra gånger i veckan. Han brukar börja med vattenjympa på förmiddagen.

Sedan klär han om, går ner till serveringen och äter lunch. För att sedan återvända till omklädningsrummen för ett par timmar på relaxavdelningen.

– Jag brukar säga att jag bor här. Det är nästan så att jag borde ha poste restante-adress, säger Kjell och skratt- ar.


Kritisk till en början

Till dags dato har Kjell besökt badet 264 gånger. De många besöken kostar förstås en slant men årskortet för 3 900 kronor gör vanan till en inte alltför dyr hobby.

– Det handlar om ungefär 20 kronor per gång. Dessutom sparar jag ju en del på att hålla duschkostnaden hemma nere, säger Kjell och skrattar.

Det var dock långt ifrån självklart att Sundsvalls nya badhus skulle bli ett så älskat vattenhål för Kjell. Han, som tillsammans med sitt ”gubbgäng” trivts så bra på Sporthallens rom- erska bad, var kritisk till en början.

– Vanans makt är ju stor och vi som gått så länge på romerska badet var skeptiska. Men då gjorde ”Peppe” en bra grej. I april, två månader innan badet skulle öppna, tog han med sig gubbgänget hit så att vi fick ett hum om vad det handlade om. Alla som var med då har fortsatt komma hit, berättar Kjell.

Ovan nämnda ”Peppe” heter Ulander i efternamn och går under titeln badmästare på Himlabadet. Han kommer fram under lunchen och hejar på Kjell.

Precis som all annan personal gör när de ser honom.

– Han är en stammis utan dess like. Det är jättekul med stammisarna, det blir nästan som att de jobbar här. De blir en del av bygget, säger Lina Bergqvist som för dagen står i receptionen men annars också brukar serva gästerna i relaxen.

Vilket är nästa punkt på programmet för Kjell. Han har skyndat sig från lunchen för att hinna vara med på auf guss-bastun kvart i ett. För dagen doftar oljorna i vattnet som hälls på bastustenarna av cypress och svartpeppar.

– Det är första gången jag fick lukta på de dofterna i kombination. Det är ju olika personal och var och en har sin stil och sitt sätt att kombinera dofterna. Det blir faktiskt aldrig samma sak fast jag är här så ofta, försäkrar Kjell.


En plats att umgås på

Utanför bastun delar han med sig av en golfhistoria och i baren bjuds vi på ett par limerickar. Hade det varit fredag hade han kanske slagit till på en ”isbjörn” – eller ice beer som drycken heter på menyn – till lustigheterna.

– Det blir kanske inte så mycket relaxande alla gånger. Det här handlar mycket om social samvaro, säger Kjell.

Klockan brukar bli framåt halv tre innan Kjell kliver upp ur spat för att åka hem till Bydalen. Men han behöver inte sakna sitt himmelrike.

I morgon ska han hit igen.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons