Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kläddesigner i Skottland

/
  • Svartviksfödda Jennie Lööf, 29, har ett stort intresse för design. Så pass att hon jobbar dag och natt för att få igång sitt eget klädmärke med samma namn. ”Men det är fruktansvärt roligt”, säger hon.
  • Klänning: ”Table cloth summer dress”
Fotograf: David Muir
Modell: Mhairi Mcgowan
Smink: Amber Khan
  • Jacka: ”Cape–sleeve tailcoat”
Byxor: ”Twisted hem trousers”
Fotograf: David Muir
Modell: Mhairi Mcgowan
Smink: Amber Khan
  • ”Glasgow är så kreativt och en bra stad om man vill jobba inom konst”, säger Jennie Lööf, 29. Om hon någonsin flyttar tillbaka till Sverige igen återstår att se.
  • Top: ”Icecream top”
Kjol: ”David ruff skirt”
Fotograf: David Muir
Modell: Mhairi Mcgowan
Smink: Amber Khan
  • Klänning: ”Army dress”
Fotograf: David Muir
Modell: Mhairi Mcgowan
Smink: Amber Khan
  • Klänning: ”Mary Poppins dress”
Fotograf: David Muir
Modell: Mhairi Mcgowan
Smink: Amber Khan

För tre månader sedan bestämde hon sig.

Jobbet som kostymdesign­er på teatern i Glasgow lämnade hon bakom sig för att satsa helhjärtat på det egna klädmärket.

– Jag vill hellre sitta där som en mormor och veta att jag försökte, säger Svartviksfödda Jennie Lööf, 29.

Annons

Ända sedan Jennie Lööf var liten har hon sytt. Hon är yngst i en syskonskara på sex vilket medförde att hon fick ärva kläder.

Hon började därför sy om sina kläder. Men att det skulle leda till ett eget klädmärke – ”Jennie Lööf”– 20 år senare hade hon föga aningar om.

– Den enda utbildning jag har inom textilmakandet är då jag gick textillinjen på folkhögskolan i Blekinge. Där fick jag lära mig mönsterkonstruktion. Annars är jag helt självlärd, säger hon.

Det var när hon flyttade till Skottland och huvudstaden Glasgow för 6,5 år sedan som allt började.

Hon fick praktik i ett halvår som teatersömmerska vilket senare ledde till jobbet som ”Head seamstress” – ansvarig för designen av teaterkostymerna. Den mesta tiden spenderade hon på Tron Theatre, mitt i stadens hjärta.


”Intesivt och stressigt”

– Glasgow är en riktig teaterstad. Men jag har även turnerat runt med föreställningar och det har stundtals varit intensivt och stressigt. Många dagar har jag jobbat 18 timmar per dag, säger Jennie Lööf.

Parallellt med teaterjobbet har hon sakta men säkert börja utveckla sin egen design. Så – vid jul – gjorde hon sin sista teaterföreställning. Nu ska hon satsa allt hon har på ”Jennie Lööf”. Men hon poängterar att hon inte är en traditionell designer.


Återandvänder

– Jag köper nästan aldrig nya tyger. Allt jag syr gör jag om från redan befintliga plagg. Jag tror på att återvända och uppskatta det som redan finns, säger hon.


Mary Poppins

Än så länge finns hennes design i några affärer i Glasgow men tanken är att det ska utvidgas. Hennes kollektioner består av allt från klänningar och blusar till omgjorda secondhandskor. Den senaste kollektionen är inspirerad av sagofiguren Mary Poppins.

– Det är min hjältinna. Hon kan flyga, har fantastiskt hår, kan hoppa in i tavlor och har otroligt fina paraplyer, säger Jennie Lööf.

Jennies tidigare kollektioner hittar du här: www.jennieloof.com

Mer läsning

Annons