Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckande oljetank hot mot helgens mc-fika

/
  • Lars Zätterqvist och Anna Norgren från Timrå kommun inspekterade
  • Sjöléns saneringsföretag sanerade den gamla tanken på plats. Den innehöll uppskattningsvis några hundra liter gammal eldningsolja.

På måndagen hittade en medlem av Bushmen Riders en gammal läckande oljecistern av en slump när han städade upp på klubbens område i Deltat inför helgens mc-träff. Dricksvattnet i klubbstugan har smakat diesel ett par dagar och kunde spolierat fikat för deltagarna på träffen. Nu ska tanken snabbt bort och vattnet ska åtgärdas.

Annons
Det var ju bra att man hittade den gamla cisternen en måndag istället för på fredag. Då hade det blivit knepigt att få tag i reservvatten, konstaterade förvaltare Lars Zätterqvist, Timrå kommun, som ärvt den gamla flottningsanläggningen av storebror Sundsvall.
Sundsvalls fastighetskontor skrev hyresavtal med dåvarande Timrå Mc-ungdom på 80-talet om att man fick disponera den gamla flottningsverkstaden och angränsande byggnader för sin verksamhet. Mc-ungdomen blev så småningom Bushmen Riders och Timrå kommun fick de gamla flottningskåkarna med tillhörande markområde av Sundsvall.
Det är sannolikt att den gamla rostiga och läckande tanken \"glömdes\" på platsen av Flottningsföreningen och sedan av Sundsvalls kommun.

Skulle städa
En medlem var sysselsatt med att städa av området en smula inför den mycket stora mc-träff som årligen håll i Deltat. Den äger rum kommande helt och några medlemmar har börjat förbereda träffen.
Den skrymmande och skräpiga gamla jordhögen bakom verkstadslokalen skulle schaktas bort när maskinföraren hörde skopan smälla in i plåtcisternen.
Där låg den stora tanken som en rostande förklaring till varför kaffevattnet smakade diesel trots att ledningen fått stå öppen och rinna ett par dagar.

Sanerad
På tisdagen inspekterades tanken av Lars Zätterqvist och Anna Norgren från miljö- och hälsoskyddskontoret.
Sjöléns saneringsspecialister tillkallades och sanerade tanken på plats. Nu ska den snarast fraktas bort och vattenledningen grävas fram.
Vi får se hur marken där tanken stått ser ut. Det är mycket möjligt att den måste saneras också, eftersom de stinker dieselolja från omgivande jord, sa Anna Norgren vid tisdagens besök på platsen.

Mer läsning

Annons