Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik bor i sitt eget paradis på Alnö

/

"Lasse på berget", händer det att han kallas.

Lars-Erik Sörell hus i Järvik har stått sedan 1800-talet.

– Jag känner historiens vingslag i ryggen ibland, säger han.

Annons

Utanför Lars-Erik Sörells hus i Järvik på norra Alnö doftar det av lila och vita syrener. Här har många generationer passerat men huset står stadigt kvar. 1886 köptes tomten som heter Järvik 142 upp för första gången. 75 kronor fick köparen Leon Hallén punga ut då.

– Det är nog inte många hus som byggs i dag som kommer att stå kvar i över 100 år, säger Lars-Erik.


Rustat huset

På köksbordet står en vas med liljekonvaljer. Utanför köksfönstret skymtar sundet mellan Alnö och Timrå mellan träden. Lars-Erik tar fram de olika köpebreven som han har kopior på. De gamla dokumenten vittnar om både det första köpet 1886, försäljningen 1901 och 1930. Lars-Erik köpte huset 1971 och flyttade in med makan Karin och döttrarna Eva och Annika

– När jag tog över huset var det nedgånget. Men det står stadigt på stengrunden och jag har rustat upp det, säger han.

I flera av rummen syns de gamla, robusta timmerstockarna. Huset skulle bevaras i ungefär samma stil som det alltid haft tyckte Lars-Erik. Och eftersom han är snickare har han kunnat ta hand om bostaden på ett bra sätt.

– Huset kommer att stå kvar i åtskilliga år till. Men det finns alltid något att pyssla med, säger han.


”Zätas” gammelfarmor

På en av bilderna som Lars-Erik har fått från tidigare ägare syns en familj med många barn framför farstubron. En av dem som bott i huset under åren var hockeyproffset Henrik ”Zäta” Zetterbergs gammelfarmor.

Men sedan hon och hennes släkt levde i Järvik har mycket hänt. Huset har fått nytt tak och har fräschats upp på många sätt. 1886 tog man vad man hade i naturen när ett hus skulle byggas. Som isolering användes bland annat mossa, sågspån och löv.

– Huset har en harmonisk atmosfär och känns tryggt att bo i, säger Lars-Erik.

Annons
Annons
Annons