Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskébomb och kravaller i Indien

Minst tolv människor dödades i samband med en explosion under fredagsbönen i Hyderabads främsta moské. Tre kan ha skjutits ihjäl av polisen i den indiska delstaten Andhra Pradesh.

Annons
Ett 50-tal människor skadades av bomben – en del av dem svårt, så antalet döda väntades stiga.
I tv syntes hundratals män och pojkar i vita kläder rusa ut ur moskén efter smällen. Några kastade sten på butiker och bilar.
Polis sprutade vatten på ansamlingar av rasande bönedeltagare. Senare rapporterades att polisen också tagit till grövre vapen: enligt nyhetsbyrån Press Trust of India ska tre demonstranter ha skjutits ihjäl.
Mecca Masjid är en av den sydindiska staden Hyderabads många historiska moskéer; staden har en stor muslimsk befolkning.
Enligt ögonvittnen orsakades explosionen av en bomb gömd i en vattentank inne i moskén. Polisen uppgav att bomben fjärrutlöstes med hjälp av en mobiltelefon.
Tusentals människor fanns därinne när laddningen detonerade.
Förra året dödades 32 människor i en explosion i en moské i delstaten Maharashtra i väster. Polis anklagade då en islamistisk studentgrupp för dådet. Även denna gång riktade myndigheterna anklagelserna åt samma håll. B Raman, före detta chef för avdelningen för terrorbekämpning i Indiens säkerhetstjänst, sade att han tror att attackerna utförts av extrema islamister som vill tvinga och skrämma andra muslimer att följa en radikal islamisk livsstil. Ledare för muslimska samfund betonade att man inte på förhand skulle låsa sig vid vem eller vilka gärningsmännen är, de kan lika gärna vara hinduiska fanatiker.

Mer läsning

Annons