Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kåken fanns i centrala Sundsvall

/
  • Den vita byggnaden i mitten av bilden är kronohäktet. Byggnaden till höger med den höga skorstenen är N. P. Linderbergs klockgjuteri.Bildkälla: Sundsvalls museum
  • Väster om Bünsowska tjärnen låg Linderbergs klockgjuteri. Till vänster på bilden syns Kronohäktet där nu Åkersviksskolan ligger och längst till vänster Västra station. Reproduktion av målarmästare J A Holmbergs målning. Foto: ST/Arkiv

Annons

I augusti 1873 beslutade stadsfullmäktige att skänka staten en lämplig tomt för uppförande av ett fängelse, ett så kallat kronohäkte. Byggnadsarbetena påbörjades 1877 och fängelset stod klart att ta emot den första fången i januari 1879.

Fängelset hade tre våningar som tillsammans rymde 53 celler, en administrationsavdelning, bostäder för direktören och en 1:e konstapel samt rättegångslokal. Runt fängelset byggdes också en kraftig mur. Fängelsets första direktör var Carl-Olof Groth som tidigare tjänstgjort som bevakningsbefälhavare vid kronohäktet i Karlshamn. Stadsläkaren Adolf Fredrik Christiernin skötte läkarebefattningen och pastorsadjunkten J. B. Linde upprätthöll predikantgöromålen.

När det första årets (1879) verksamhet summerades räknades antalet fångar som under året suttit häktade i minst åtta dagar till 171 personer, därav 154 män och 17 kvinnor.

Kronohäktet upphörde med sin verksamhet 1946 och i maj 1959 revs muren och byggnaden. Så snart allt var borta byggdes i stället en efterlängtad skola och bland de olika namnförslagen till skolan fanns bland annat Häktessskolan och Fängelseskolan. Men som tur var fick skolan ett trevligare namn - Åkersviksskolan.

Sundsvallsminnen.se

Annons
Annons
Annons