Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så krokar du sommargäddan

/
  • Jerkbaits. Ett axplock ur drag- lådan med jerkbaits visar att det finns många varianter. Skrikiga färger kan fungera i mörka vatten. ”Men de största gäddorna gillar mer naturliga färger”, säger Lars Öhman.
  • Grundutrustning. Spö och rulle i rätt storlek är viktigt. Spinnare av olika slag, små jerkbaits, skeddrag och gäddflugor är några delikatesser som kan lura gäddan.
  • Släpper tillbaka. Lars och Richard praktiserar catch and release på alla fiskar de fångar för att bibehålla fiskbestånden.
  • Liten men arg. Även en van fiskare som Lars Öhman kan få problem med små gäddor när de sprattlar och kränger sig. Den här gäddan skulle precis återfå sin frihet när den bestämde sig för att ge lite motstånd. Richard Persson står bakom och ser på. Efteråt lyckas han dock plåstra om Lars med en avklippt strumpa.
  • Revansch. Efter att Lars Öhman blev skadad i fingret av den första gäddan för dagen lyckas han här dra en till. Gäddan krokas dock snabbt av och får gå tillbaka till havet.Foto: Sofie Wiklund
  • • Lars håller upp Richards största gädda för dagen. Själv fick han nöja sig med två mindre.

Gäddan är en av de vanligaste fiskarna vi har i våra svenska vatten.
Men gammelgäddan är svår att lura och det är få förunnat att få stirra ner i gapet på en best på tio kilo eller mer.
Dagbladet fick följa med Lars Öhman, lokal fiskeprofil och även kallad ”gäddkungen”, på en fisketur för att få några tips för hur man kan lyckas.

Annons

En av de vanligaste fiskarna som finns i våra svenska vatten är gäddan. Och vem har inte någon gång varit ute med en båt eller på någon brygga och kastat efter vassens gröna jägare.

Att fiska gädda är något som alla kan ägna sig åt och ofta behövs det inte så stor ansträngning för att kunna få ett hugg.

Men lika lätt som du kan få en liten gädda, lika svårt kan det vara att lura den riktigt stora gammelgäddan.

Inbitna gäddfiskare

För att få några tips på var man ska börja åkte Dagbladet ut på en tur med Lars Öhman, lokal fiskeprofil som av många i fiskekretsar kallas för ”gäddkungen”. Med på turen följde också hans barndomskompis Richard Persson, även han inbiten gäddfiskare.

En av de största anledningarna till att Lars och Richard fastnat för gäddfisket är just att det är så tillgängligt.

– Jag har hållit på och fiskat allting, lax, regnbåge, lake, och så vidare, men det är bara gäddfisket som man hållit sig kvar vid hela tiden, säger Lars.

I havet utanför Skatan i Njurunda ska vi ut, ett ställe som Lars beskriver som klart fisksäkert.

Men han menar att man kanske inte ska förvänta sig en jättegädda på just den här turen.

– Egentligen så är den bästa tiden för att ta stora gäddor tidigt på våren när isarna har gått, och sent på hösten strax innan isen lägger sig igen, säger han.

Släpper tillbaka all fisk

Hur som helst, efter att ha åkt en bit från bryggan stannar vi mitt mellan en liten ö och fastlandet. Lars börjar med att fiska med en wobbler medan Richard provar med en orange gäddfluga.

Draglådorna är välfyllda, många års fiskande tillsammans med att Lars jobbar i fiskebutik syns tydligt på mängden drag.

– Det kommer ju alltid nått nytt, och då vill man ju prova det ett tag. Men det slutar ofta med att man går tillbaka till det man känner sig trygg med, säger Lars.

De första kasten händer ingenting. Men plötsligt ser Richard en fisk som jagar hans fluga.

Inget hugg den gången.

Snart är det dock dags igen för Richard och en gädda på mellan ett och två kilo nappar på flugan.

Efter en kort fajt landas fisken och släpps tillbaka igen. Lars och Richard släpper tillbaka all fisk de fångar, så kallad catch and release.

Så fortsätter det i samma stil. Det är Richard med sin orangea fluga som har störst lycka medan Lars går bet trots att han också byter till fluga.

– Kan jag inte få låna den där, säger Lars och skrattar.

Till slut lyckas även Lars få en gädda av mindre storlek, men den visar sig inte vara mindre stridslysten för det. Även en liten gädda har sylvassa tänder, något som vi också pratat om en stund innan. NärLars ska släppa tillbaka den är dock olyckan framme och han fastnar med ena fingret i gälarna på fisken.

– Ajajaj, det där blev djupt, säger han.

Efter att ha konstaterat att det inte fanns något plåster löser han situationen med att Richard får klippa sönder hans strumpa och vira runt såret.

Avslappnad inställning

Efter omplåstringen tar Lars några kast till och lyckas då få ytterligare en mindre gädda.

Strax där efter ger vi oss för den här gången och man kan väl säga att det slutade 1-1 den här gången mellan gäddan och Lars medan Richard kammade hem en överlägsen seger. Flera returmatcher är dock inplanerade.

– Det är det som är så skönt. Det behöver inte vara någon stor grej att åka ut och fiska, man kan ta några timmar här och där, säger Lars innan vi lägger till vid bryggan.

Annons

Mer läsning

Annons