Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seminarium ska reda ut vindkraftens stora frågor

Vindkraften är under stark utbyggnad i vårt land. Bland annat har SCA stora planer på utbyggnad av vindkraft för att säkra el till industrierna i bland annat Sundsvall och Timrå. Men hur påverkas djurlivet, växtligheten och människan av vindkraft- en? Detta ska diskuteras vid ett seminarium i Stockholm den 18 juni.

Annons

Svenska jägareförbundet ställer dessa frågor:

– Hur ser effekterna på faunan och människorna ut? Har vi tillräcklig kunskap? Hur hanterar samhället de delvis motstående intressena?

En rad olika personer är inbjudna som talare under seminariet. Dock finns ingen från SCA på talarlistan. SCA är en av de stora aktörerna på vindkraftssidan och har säkert mycket att delge från sin horisont.

Nu blir det Hans von Essen, Svenska Jägareförbundet och Jan-Olov Westerberg, Naturhistoriska riksmuseet som inleder seminariet. Fredrik Widemo, Jägareförbundet och Uppsala universitet, kommer att tala om vindkraftens inverkan på fåglar.

Sofia Jönsson, Linnéuniversitetet ska tala om vindkraftens inverkan på människors intressen. Jan-Olov Helldin, Centrum för biologisk mångfald, SLU Uppsala universitet, kommer att ta upp vindkraftens inverkan på landlevande däggdjur.

Utvecklar sju områden

Inbjudna talare är Erika Holgersson, Länsstyrelsen Jämtland och Tomas Hedin, Strömsunds kommun samt Gunnar Fredriksson, Svensk vindindustri.

I just Jämtland ska SCA, enligt planerna, bygga vindkraftverk, likväl som man ska göra i Västernorrlands län. Det var 2007 som dåvarande chefen för SCA Forest Product i Sundsvall, Kenneth Eriksson, presenterade planerna på en kraftig satsning på vindkraft tillsammans med norska Statkraft.

– Vi har inventerat våra 2,5 miljoner hektar skogsmark i norra Sverige för att finna lägen med goda förutsättningar för vindkraftsproduktion, sa Kenneth Eriksson, vd i SCA Forest Products.

Man valde ut sju områden i Jämtland och Västernorrland som man vill utveckla. De sju områdena ligger i Sollefteå, Ragunda, Bräcke och Strömsunds kommuner.

Flera tillstånd för utbyggnad är utfärdade. Vindkraftansvarig för SCA är Milan Kolor, SCA Energy och för Statkraft är det Jakob Nordström, SCA Vind AB.

Protester

Från såväl ornitologer som från jägarhåll har det kommit protester mot planerna på kraftig utbyggnad i känsliga områden för djurlivet. Och nu blir det alltså ett seminarium i Stockholm om vindkraftens inverkan på faunan och människan.

Annons
Annons
Annons