Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för en kopp te

/
  • Nu sparkar tehandlaren Åsa Aronsson på Ido Te & Kaffehandel igång sin högsäsong. När mörkret faller skjuter nämligen teförsäljningen i höjden. ”De söta  sorterna, som rabarber/grädd, jordgubb och fläder försvinner – nu ska det vara kryddigt och mustigt”, säger hon. Foto: Sofie Wiklund
  • Darjeeling First Flush är teernas Rolls Royce och kostar närapå hundralappen per hekto. Det görs på skördens allra första och finaste blad som plockas i mars och april och då är späckade med näringsämnen.
  • Ta med  morgontet  i en snygg to go-mugg. 69 kronor,  Village.

Kryddig kardemumma, syrlig ingefära, rökig lapsang.

Te är höstens hetaste dryck.

– Nu vill vi ha mustigt te med mycket smak, säger experten Åsa Aronsson på Ido Te & Kaffehandel i Sundsvall.

Annons

I den lilla butiken på Nybrogatan har man precis inlett högsäsongen. Hösten innebär rena ruschen för en tehandlare.

– Nu sparkar det igång. Te hör hösten till. Särskilt när vädret har varit som nu, med ganska mycket regn och rusk – då vill många dricka te, säger Åsa Aronsson.


Te med krut i

De blommiga och fruktiga sorter vi sippat på de senaste månaderna är dock förbi. Nu ska det vara lite mer krut i koppen – rött rooibos med smak av äpple och kanel, kryddigt chai eller en tropisk Mambo Jambo, sprängfylld av kokos, fikon och passion, hör till höstfavo- riterna.

– Chai kan man inte vara utan på hösten. Tänk att gå hem en höstkväll och göra sig en chailatte med upp- vispad mjölk, myser Åsa Aronsson.

Whiskyälskaren kan med fördel prova sig på en lapsang, ett svart, kinesiskt te som smakar lika bolmigt som en fin laphroaig.

– Jag tar gärna lite grädde i när jag dricker lapsang. Den milda grädd- smaken gifter sig otroligt bra med den rökta tjärsmaken. Det är så gott, tipsar Åsa Aronsson.

En annan klassiker på tetoppen under hösten är te utan te – blandningen Yogi, en kryddstark mix av bland annat kardemumma, kryddnejlika, kanel och ingefära, kokas upp med mjölk och smakar som en tripp till Indien.

– Det kryddiga är extra gott nu på hösten. Man blir ju varm och go av kryddorna, säger Åsa Aronsson.


Tänker på hälsan

Idos Te & Kaffehandel har huserat på Nybrogatan i imponerande 90 år. Åsa har stått bakom disken i sex av dem och ser tetrender komma och gå. Åsa har cirkus 100 sorter på hyllorna – men nya dyker upp hela tiden.

– Det har kommit mer hälsotänk, man förenar nytta med nöje. På senare år har rooibos och gröna teer blivit populära, säger Åsa Aronsson.

Men är te nyttigt då? Jodå – tebladen är fulla av antioxidanter som stärker immunförsvaret, också en bonus så här års. En slurk örtte med lite kamomill kan dessutom bidra till att lugna en stressorolig mage.

Själv föredrar Åsa de neutrala sorterna – en klassisk gunpowder eller earl green får gärna hamna i hennes kopp.

Eller koppar, som det snarare handlar om.

– Jag dricker morgon, middag, kväll, kan jag säga. Det blir tre koppar om dagen. Och så brukar jag hinna få i mig nån kopp kaffe däremellan också.

Annons

Mer läsning

Annons