Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Träning med militär precision

/
  • Mycket av  träningen sker parvis. Tove Halin, stående, och Elna Öberg ger magen en rejäl omgång.
  • Helena  Taflin och Nuria Valiulina kör balansträning i högt tempo, för NMT är en intensiv träningsform.
  • Åsa Gustafsson fick vara skottkärra och Pernilla Wedin körde.
  • Kroppen ska alltså vara det enda redskapet, men man tar också hjälp av det som finns i träningsmiljön. Petter Jonsson hjälper Anita Ångström över hindret medan Annika Olby hejar på.
  • Nordic mili­tary training baseras, som namnet antyder, på militär träning. Petter Jonsson har nu introducerat träningsformen i Sundsvall.
  • Kroppen är det enda redskapet och Annelie Ericsson och Lena Sjölén slet så att de var helt utmattade efter den dryga timmen.

Saknar du lumpen, eller tillhör de dem som aldrig fick göra den.

Då kanske Nordic military training är något för dig.

– Allt är baserat på militär träning, men syftet är i första hand att ha roligt, säger Petter Jonsson.

Nordic military training, eller NMT som det kallas i dagligt tal, handlar inte om att göra medelsvenssons till soldater. Inga uniformer, inga skjut- vapen och heller inga illaluktande logement. Så vad är då kopplingen till militär träning som namnet antyder?

– Alla våra instruktörer har en bakgrund inom militären, brandkåren eller polisen. Yrken där fysisk träning är viktig och där man agerar i grupp, säger Fredrik Jonsson som lanserade NMT i Sverige.


Småkylig kväll

Och gruppträning är grunden och det dryga 40-talet personer som en blåsig och småkylig måndagskväll samlas vid Prolympia i Haga delas in i två grupper. Den snabba och den inte riktigt lika snabba och det är upp till var och en att själv avgöra var de passar bäst.

Lite militärt känns det ändå, för flera av ledarna har camouflagebyxor av militärt snitt, som för att förstärka vad det handlar om.


I 40-årsåldern

En påfallande majoritet av deltagarna är kvinnor, männen går att räkna på ena handens fingrar och snittåldern ligger kring 40.

Och sedan drar det i gång. Den snabba gruppen radar upp sig på två led bredvid varandra och börjar springa i riktning mot Norra berget. Takten är hyfsad och med tanke på att det är motlut så stiger kroppsvärmen snabbt.

De två ledarna springer fram och tillbaka och manar på deltagarna. Inte på det jobbiga dumdryga sättet som befälen i lumpen gjorde, utan snarare uppmuntrande.

– Det handlar om att alla tränar och ha roligt tillsammans och då sporrar man varandra, säger Fredrik Jonsson.


Många nappade

Han startade NMT i Stockholm för tre år sedan och det visade sig att intresset var större än han först vågat hoppas. Inte heller var det i första hand machomän som sörjde en värnplikt de aldrig fick göra utan mest vanliga genomsnittliga medelsvenskar som nappade.

– Jag tror att gruppträningen är bra för många som vill komma i gång men har svårt att på egen hand ta sig i kragen och gå till gymet eller sticka ut och springa, man skulle kunna kalla det positivt grupptryck, säger han.

Nu finns NMT på ett drygt tiotal orter i landet och Sundsvall är under uppstart, vilket betyder att de första gångerna är gratis.

Vid Mimerskolan är det stopp, men inte för att vila. I stället blir det styrketräning i form av ett par olika övningar där det enda redskapet är den egna kroppen och efter det fortsatt löpning.


Löpning och styrka

Under den dryga timmen passet är varvas löpning och styrketräning. Det är armhävningar, situps och en rad olika övningar. Allt medan ledarna manar på och uppmuntrar deltagarna.

När grupperna återsamlas är de allra flesta rejält trötta, men genomgående väldigt nöjda.

Eva Lindhag var med för första gången.

– Det här passar mig väldigt bra eftersom jag inte har disciplinen att träna själv, säger hon.

Annica Olby och Lena Sjölén gjorde också debut och även de fick mersmak.

– Jätteroligt och varierat, samtidigt som träningen verkligen kändes, säger de.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons