På st.nu sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Träning med militär precision

+
Läs senare
/

Saknar du lumpen, eller tillhör de dem som aldrig fick göra den. Då kanske Nordic military training är något för dig. – Allt är baserat på militär träning, men syftet är i första hand att ha roligt, säger Petter Jonsson.

Nordic military training, eller NMT som det kallas i dagligt tal, handlar inte om att göra medelsvenssons till soldater. Inga uniformer, inga skjut- vapen och heller inga illaluktande logement. Så vad är då kopplingen till militär träning som namnet antyder?

– Alla våra instruktörer har en bakgrund inom militären, brandkåren eller polisen. Yrken där fysisk träning är viktig och där man agerar i grupp, säger Fredrik Jonsson som lanserade NMT i Sverige.


Småkylig kväll

Och gruppträning är grunden och det dryga 40-talet personer som en blåsig och småkylig måndagskväll samlas vid Prolympia i Haga delas in i två grupper. Den snabba och den inte riktigt lika snabba och det är upp till var och en att själv avgöra var de passar bäst.

Lite militärt känns det ändå, för flera av ledarna har camouflagebyxor av militärt snitt, som för att förstärka vad det handlar om.


I 40-årsåldern

En påfallande majoritet av deltagarna är kvinnor, männen går att räkna på ena handens fingrar och snittåldern ligger kring 40.

Och sedan drar det i gång. Den snabba gruppen radar upp sig på två led bredvid varandra och börjar springa i riktning mot Norra berget. Takten är hyfsad och med tanke på att det är motlut så stiger kroppsvärmen snabbt.

De två ledarna springer fram och tillbaka och manar på deltagarna. Inte på det jobbiga dumdryga sättet som befälen i lumpen gjorde, utan snarare uppmuntrande.

– Det handlar om att alla tränar och ha roligt tillsammans och då sporrar man varandra, säger Fredrik Jonsson.


Många nappade

Han startade NMT i Stockholm för tre år sedan och det visade sig att intresset var större än han först vågat hoppas. Inte heller var det i första hand machomän som sörjde en värnplikt de aldrig fick göra utan mest vanliga genomsnittliga medelsvenskar som nappade.

– Jag tror att gruppträningen är bra för många som vill komma i gång men har svårt att på egen hand ta sig i kragen och gå till gymet eller sticka ut och springa, man skulle kunna kalla det positivt grupptryck, säger han.

Nu finns NMT på ett drygt tiotal orter i landet och Sundsvall är under uppstart, vilket betyder att de första gångerna är gratis.

Vid Mimerskolan är det stopp, men inte för att vila. I stället blir det styrketräning i form av ett par olika övningar där det enda redskapet är den egna kroppen och efter det fortsatt löpning.


Löpning och styrka

Under den dryga timmen passet är varvas löpning och styrketräning. Det är armhävningar, situps och en rad olika övningar. Allt medan ledarna manar på och uppmuntrar deltagarna.

När grupperna återsamlas är de allra flesta rejält trötta, men genomgående väldigt nöjda.

Eva Lindhag var med för första gången.

– Det här passar mig väldigt bra eftersom jag inte har disciplinen att träna själv, säger hon.

Annica Olby och Lena Sjölén gjorde också debut och även de fick mersmak.

– Jätteroligt och varierat, samtidigt som träningen verkligen kändes, säger de.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons