Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Arbetsmarknaden som ett svartbygge

I italienska L’Aquila miste över 300 personer livet i samband med de stora skalven 2009. En jordbävning är en naturkatastrof, men dödssiffrorna hade inte behövt bli så höga. Just nu pågår en utredning om byggfusk som berör cirka 200 byggnader i staden. Konstruktioner som inte lever upp till kraven – alltså svartbyggen – är en obehaglig orsak bakom flera av dödsfallen.

Den italienska författaren Roberto Saviano förfäras över att det ska vara så svårt att följa lagar: ”Först när det inträffar en tragedi, en dramatisk händelse, förstår vi verkligen att regler inte alls är till för att bromsa affärer och göra det svårt för företagen, utan tvärtom ett sätt att försvara livet, skapa trygghet och ge alla möjligheten att leva i lugn och ro”, skriver han i boken ”Kom med mig”.

Att strunta i regler får konsekvenser, men det behöver inte alltid vara på liv och ond bråd död som i det jordbävningsdrabbade Italien. I Sverige finns en lag som förpliktigar varje arbetsgivare med fler än 25 anställda att göra en jämställdhetsplan och en lönekartläggning vart tredje år. Syftet är att kvinnors och mäns löner ska jämföras, skillnaderna ska analyseras och rättas till om de är oskäliga.

Lönekartläggningen infördes 1994 när Margareta Winberg (S) var jämställdhetsminister, och har visat sig vara ett skarpt verktyg för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader. Mellan 2006 och 2008 granskade Jämo (dåvarande tillsynsmyndighet) 568 arbetsgivare med sammanlagt 750 000 anställda, alltså en femtedel av den svenska arbetsmarknaden. Resultatet blev att 44 procent av de granskade arbetsgivarna hittade och åtgärdade osakliga löneskillnader, enligt tidningen Arbetet. Sedan upplöstes Jämo och uppgifterna togs över av Diskrimineringsombudsmannen (DO). Efter det har det inte gjorts en enda granskning av lönekartläggningar! Enligt en undersökning från fackförbundet Unionen säger 60 procent av de tillfrågade arbetsgivarna att de struntat i att göra den lönekartläggning som lagen kräver. Inte heller facken, som kan begära vite om lagen inte följs, har drivit några sådana processer.

”Man kan inte bara strunta i att tillämpa lagen. Tänk om skattemyndigheten slutade att granska deklarationerna, jag undrar hur många som skulle betala skatt då”, säger Lena Svanaeus, tidigare Jämo och arkitekt bakom lönekartläggningen, till Arbetet.

Att inte följa lagar får konsekvenser! Men vi kan inte vänta oss ett jordskalv som slår till och blottar bristerna på arbetsmarknaden. Olyckan inträffar i skymundan, hemma hos enskilda som tar på sig skulden för att de inte lyckades bättre i den senaste löneförhandlingen, och tvingas leva därefter. DO lovar nu bot och bättring, och det är bra. Ett svartbygge är en dålig grund för lönestrukturer.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons