Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

På femte försöket lyckades Johan Backéus, äntligen vinna den eftertraktade titeln Årets kock 2017. Tillsammans med sambon Birgit Martin Malmcrona har han stora kulinariska planer för framtiden.
– Nu gör jag det här Årets Kock-året, sedan vill vi hem till Sundsvall och öppna restaurang, säger Johan Backéus.

Annons

TV: Årets kock tillagar lammrostbiff och berättar om parets härliga planer för framtiden.

Poff! Johan och Birgits ginger beer sprutar över hela köket.

Han växte upp på en gård där det fanns höns, kor och andra djur och intresset för mat smög sig på när han fick vara med sin mamma och farmor i köket. När Johan vann Årets kock i februari fick han rensa kalendern och trappa ner arbetet på restaurangen Aveqia där han vanligtvis är verksam. Nu skriver han och utvecklar recept och åker runt i landet och gästspelar på olika restauranger.

Det är lunchtid i Bromma och på spisen bubblar smöret kring lammrostbiffen som ska serveras med ramslök, ugnsbakade tomater, rostad potatis och tzatziki på fänkål. Johan jobbar snabbt och lugnt.

– Smaka på ramslöken, den är väldigt lökig, lite som gräslök och vitlök. Den är stark men god, säger Johan.

I vardagsrummet sitter sambon Birgit och pratar intensivt i telefonen.

– Hon pratar med bröllopsfotografer, vi ska gifta oss i Attmar kyrka i slutet av sommaren så det är mycket som ska ordnas, säger Johan med ett leende. Köket är hemmets hjärta för paret. Det mesta kretsar kring matlagning.

Mat är livet för både Johan och Birgit och köket är det rum de spenderar  mest tid i.

– Köket är det bästa vi har, säger Birgit.

Johan fortsätter:

– Nu har vi samlat på oss det mesta som behövs i ett riktigt kök. Det händer att vi stoppar korv och kavlar pasta, man måste ju underhålla sina kunskaper, säger han.

När köksbordet blev för litet hämtade de en dörr i källaren och vips fanns plats för fler matgäster.

De jobbar båda kvällstid men söndagar är lediga dagar och då brukar Johan och Birgit laga mat och bjuda över sina kockkompisar. De lagar mat, äter mat och pratar mat.

– Vår umgängeskrets består mest bara av kockar och restaurangfolk. Vi brukar sätta dem i arbete när de kommer hit, säger Johan och skrattar.

Köksbordet har de fixat med hjälp av en dörr som lades på ett mindre bord. Det ger en rustik känsla till köket. På väggen hänger kockknivar och affischer med olika styckningsscheman. På en öppen hylla står keramik och köksredskap. Johans väg till kockyrket började vid Altinska skolan i Sundsvall, och redan när han kom ut på praktik kände han att han var på rätt väg.

– Jag jobbade extra på Smedjan i Matfors och där blev det mer på riktigt. 2008 flyttade han till Stockholm. Han knackade runt på olika restauranger och fick jobb på Gondolen och Eriks Bakficka. Sedan dess har det rullat på.

– Vi trivs i Stockholm men vi är på väg hem till Sundsvall. När jag har gjort det här Årets kock-året ska vi flytta hem igen.

Johan och Birgit träffades när de jobbade på restaurang Lux. De blev goda vänner men när Birgit flyttade hem till Spanien pratade de varje dag och de upptäckte att de var kära i varandra. Birgit trivs i Sverige och längtar efter att komma närmre naturen.

Just nu är Bromma hemma men när Årets kock-året är över siktar Johan Backèus och sambon Birgit Martin Malmcrona på att flytta till Sundsvall och öppna restaurang. I augusti gifter de sig i Attmar kyrka.

– Jag älskar Sverige och naturen här. Till och med här i Bromma finns skog och natur, säger hon.

Hon fortsätter:

– Johans familj har hästar, hundar och höns och naturen så nära och jag känner mig redan som en del av familjen. Hans föräldrar är magiska!

I augusti gifter de sig och i framtiden vill de bilda familj.

– Ska barnen stå på franska balkongen här i Bromma eller ska de springa på gräset i Sundsvall?

De längtar efter att skapa någonting tillsammans och målet är att öppna en restaurang i centrala Sundsvall.

– Vi letar lokal i stan. Den här restaurangen ska ha liv och rörelse, det ska vara lite stökigt. Den ska inte vara för stor och maten ska läggas upp framför gästen, de ska känna sig delaktiga. Jag tror att det skulle vara roligt för Sundsvallsborna, säger Johan.

Än så länge finns planerna om en ny Sundsvallsrestaurang bara i huvudet – och i legoform.

De är positiva till restaurangutvecklingen i Sundsvall och de har testat flera av de nyare restaurangerna.

Vet de om att de har haft Årets kock på besök?

– Njae, det tror jag inte, förut kände jag nog fler där uppe, säger Johan.

Vardagsrummet är rymligt, med en arbetshörna och en stor soffa. Det är i soffan de landar efter långa kvällspass på sina jobb.

– Vi brukar varva ner här någon timme på kvällen, säger Johan.

På en vägg har de ritat upp världskartan och ambitionen var att fästa lappar med favoritviner från olika länder på kartan.

– Men vår katt Ambrosius tyckte att det var lite för kul och rev ner alla lappar, säger Birgit. En plexiglasskiva är en slags inspirationstavla för anteckningar och idéer. Där skissade Johan på sina idéer inför Årets Kock.

– Nu gör jag mycket gästspel så jag reser runt en del. Nu senast var jag i Åre, Örebro och Västerås och lagade upp mina menyer.

Vad betyder hemmet för er?

– Det är här vi landar, även om det känns som att vi inte är hemma så ofta. Efter en tuff vecka är det skönt att vara hemma och rå om varandra, säger Johan.

Inredningsstilen är enkel och avskalad. Här finns inga onödiga prydnadssaker, mest kokböcker.

– De grejer man har ska användas, säger Johan.

Den franska balkongen är ett extra kylskåp under tidig vår.

I sovrummet hänger diplomen från Årets Kock. Väggarna är klädda med hyllsystem. Johan lyfter fram en av flera kockrockar.

– Det här är guldrocken, jag har använt den i någon intervju och under middagen på Årets kock.

På femte försöket lyckades Matforskillen Johan Backéus, äntligen vinna den åtråvärda titeln Årets kock 2017. I sovrumet hänger kockrockarna på rad och  guldrocken har han använt under intervjuer och  under middagen på Årets kock.

Birgit river fänkål som ska bli en tzatziki, hon blandar yoghurt, citron och smakar av med salt, peppar och ramslök. De äter så mycket som möjligt efter säsong.

– Det vore kul att kunna odla en del råvaror och ha i vår restaurang för att förstå processen och lära sig mer, säger Johan.

Under vårvintern har de läst på och experimenterat med fermentering. Johan hämtar en flaska ”ginger beer”, en dryck på ingefära, citron och socker. Det pyser till när han öppnar den och plötsligt sprutar vätskan över hela köket.

– Vi har lite problem med att kontrollera trycket, det är inte första gången det händer, säger Birgit och skrattar.

– Det är lite bett i den, säger Johan och torkar av tapeten.

Tävlandet har tagit mycket energi från nära och kära som har gått in i det med stort engagemang. Timmar av förberedelser ligger bakom framgången. När Johan väl stod i finalen kände han sig lugn och fylld av energi.

Kokböcker finns det gott om hemma hos kockarna Johan och Birgit. Ett gammalt cykelhjul ska på sikt bli en klocka.

– Tidigare år har jag kört slut på mig själv innan finalen, men den här gången var det annorlunda.

En klocka piper, lammet är färdigt och Johan och Birgit lägger upp maten i keramikskålar som de har gjort själva.

– Det blir ett asymmetriskt lite slarvigt upplägg, säger Johan och placerar maten lite huller om buller på tallriken.

Paret har en spännande tid framför sig med bröllop, flytt och restaurangplaner. Och de har fint stöd från Johans föräldrar Christer och Ingalill som inte hymlar med att de är stolta över sin son.

– De har spikat upp en bild på mig på husväggen hemma, säger Johan och visar en bild i telefonen.

Han fortsätter:

–Pappa ska sätta ljus kring bilden också, säger han och skrattar.

Laga mat som Årets kock

Till 4 personer

Lammrostbiff

2 stycken lammrostbiffar med kappa

Matolja

100 gram smör

2 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

4 stycken ramslöksblad

Salta och peppra lammsteken och stek den gyllene i olja. Tillsätt smör och örter samt krossad vitlök och ös köttet. Spara allt de goda från stekpannan som blir själva såsen till rätten. Tillaga i en 120 grader varm ugn tills dess att innertemperaturen blir 56 grader. Låt vila på galler.

Lammrostbiff med ramslök.

Tzatziki

1 fänkål

2 decilter yoghurt

1/2 citron

2 blad hackad ramslök

Skiva fänkålen tunt och salta lätt. Blanda med yoghurt och ramslöken och smaka av med citron, salt och peppar.

Tzatziki med fänkål.

Bakade tomater

16 stycken cocktailtomater

Olivolja

Champagnevinäger

Ringla lite olivolja samt lite champagnevinäger på tomaterna och salta och peppra. Tillaga dem i ugn på 100C i 45 minuter.

Ugnsbakade tomater serveras i en skål som Johan och Birgit drejat själva.

Rostad potatis

16 stycken små mandelpotatisar

2 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

Skal från 1 citron

Dela potatisarna och blanda med salt, peppar, krossad vitlök och olivolja. Rosta i ugnen (170 grader i cirka 40 minuter) och när den börjar få färg så tillsätt citronskal och timjan.

FLER "HEMMA HOS":

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA:

Johan Backéus gillar lego, i sovrummet håller en legogubbe laddsladden på plats.

Paret projicerade och ritade världskartan på en vägg i vardagsrummet och på en skiva av plexiglas samlar de sina goda idéer.

Serveringstallrikarna har paret drejat själva.

Mat är livet för Johan Backéus som tidigare i år vann titeln Årets kock 2017.

Gratulationerna kom från alla håll när Johan vann titeln Årets kock 2017.

På söndagarna när både Johan och Birgit är lediga brukar de bjuda hem sina kockvänner på middag. De lagar mat, äter mat och pratar mat.

Katten Lasse trivs i tvåan i Bromma.

Vardagsrummet.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons