Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Så inreder vi 2016: "Man vill visa att man fixar saker själv"

/
 • Skål med blått mönster kostar 99 kronor och finns på Hemtex.
 • Terrakottakrukor i olika storlekar. Finns på Blomsterlandet och kostar från 79,90 kronor och uppåt.
 • Vackra vaser i blått från Hemtex, kostar 299 kronor och säljs i tre-pack.
 • Kaktusen kommer stort i år, här i form av en ljusstake i antikbehandlad metall. Kostar 149 kronor och finns på H&M Home.
 • Ljusfat i terrakotta. Finns i flera olika storlekar. Den här är 17 centimeter i diameter och kostar 49 kronor och finns på Lagerhaus.
 • Handmålad skål med cirkelmönster, 13,5 centimeter  i diameter. Kostar 69 kronor och finns på Åhléns.
 • Ljuskopp i metall kostar 39,90 kronor och finns på H&M Home.
 • Nya köksfronterna Torhamn från Ikea ger en känsla av hantverk och tradition.
 • Blått skåp och mycket mönster på textiler från Ellos kollektion Heart and soul.
 • Keramik och dova pasteller från Ellos.
 • Detalj från Formexmässan.
 • Formexmässan i Stockholm är full av inspiration för inredningsfrälsta.
 • Trä och växter från H&M Home.
 • Våren på H&M Home.

2016 är våra hem varmare och mer personliga än någonsin.
– Vi vill ha äkta material, som trä, terrakotta, natursten, kork, marmor, läder och svart järn, säger inredaren Karin Eriksson i Sundsvall.

Annons

– Förr när jag jobbade var det verkligen nytt när allting kom, när man såg trendfärger. Den känslan har jag inte i dag, allt går så fort nu, säger Karin Eriksson, som har jobbat som inredningsdesigner i Sundsvall i över 20 år.

Hon har sett inredningstrender komma och gå och nu förändras de i allt snabbare takt.

– Det är roligt att se hur trenderna skapas, ofta i storstäder och små utrymmen med unga människor som hittar på nytt. Nya idéer poppar upp och sprids i sociala medier. Världen är så liten i dag, det man gör i London kan man göra i Matfors någon dag senare.

Läs också: Camilla från Sundsvall hittade hem i Nashville – titta in den fantastiska sydstatsvillan

På Instagram och andra sociala medier ökar antalet konton med inredningstema.

– Man visar upp en personlighet, man vill visa att man fixar saker själv och att man är lyhörd för trender. Den egna personligheten går igen i inredningen som är nu och det vill man också visa för andra – i sociala medier.

2016 vill vi skapa hem som är varma och personliga. Vi handplockar våra saker och letar efter äkthet och hantverket kommer stort. Mässing och guld är populärt och blått är en trendfärg.

– Trenden nu är en motpol till att köpa och det vi ändå köper ska gärna vara något unikt i få serier. Vi vill ha äkta material, som trä, terrakotta, natursten, kork, marmor, läder och svart järn. Man kan säga att det är ett uppdaterat 70-tal som gäller nu. Glaserad keramik som har varit borta länge är på väg tillbaka. Blomkrukorna får gärna vara handdrejade liksom tillbringare, muggar, vaser och lampfötter, säger Karin.

Karin menar att hållbarhetstänket är här för att stanna, att värna om sitt arv och sina gamla saker.

– Det är roligt med alla trender. När man går bakåt och tittar så får man sig en tankeställare. I mitten av 2000-talet var det stilrena stort med kalla vita väggar, mycket volym, ljus och köpta saker. Nu ska det vara personligt och utvalt och det kräver mer känsla och finess.

I mitten av 2000-talet var kaffe latte ordet på allas läppar – och färgen på allas väggar. Fondväggarna ökade i popularitet och gjorde hemmafixarna allt modigare.

– Fondväggen banade väg för djärvare tapetval och tapeten som tidigare fick vara en fondvägg breder nu ut sig i hela rum.

Karin tror att rumsfunktioner kommer att flyta ihop mer i framtiden. Ett vardagsrum kanske också kan också vara en arbetsplats. Tekniken blir allt mer integrerad i hemmet.

– Jag tror inte att vi kommer att möblera med tv:n i centrum i framtiden, skärmarna kommer att användas på andra sätt, säger Karin.

Läs också: Stekhet bomarknad i Sundsvall – det här tror mäklarna om 2016

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!