Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröstcancer kan tillbakabildas

Mammografi kan leda till att tumörer i brösten hittas och behandlas i onödan när de i verkligheten skulle ha tillbakabildats, anser norska forskare.
Frågan är vem som vågar chansa.

Annons

Forskarna har jämfört förekomsten av bröstcancer i två grupper norska kvinnor. I den ena gruppen ingick nästan 119 500 kvinnor som var mellan 50 och 64 år när studien inleddes. De kallades till mammografi vid tre tillfällen mellan 1996 och 2001, då Norges nationella mammografiprogram startades. Kvinnorna jämfördes sedan med nästan 110 000 åldersmatchade kvinnor som skulle ha genomgått mammografi under perioden 1992–1997 om screeningprogrammet hade funnits då.

En uppföljande omgång mammografi efter respektive period visade att förekomsten av bröstcancer var 22 procent högre i den screenade gruppen än i kontrollgruppen, närmare bestämt 1 564 per 100 000 kvinnor jämfört med 1 909 per 100 000.

Forskarna tror inte att det finns några systematiska skillnader mellan kvinnorna som kan förklara fenomenet, utan deras slutsats är att vissa tumörer i brösten, närmare bestämt cirka var femte, aldrig utvecklas till någon farlig cancer. Tvärt om:

– Det finns en möjlighet att de skulle kunna minska spontant, säger forskningsledaren Per-Henrik Zahl till Svenska Dagbladet.

Syftet med studien var att försöka få en bild av brösttumörers utveckling om de får vara i fred, oupptäckta. Resultaten säger däremot ingenting om mammografiscreeningens inverkan på dödligheten i bröstcancer och lär knappast påverka Socialstyrelsens riktlinjer i frågan.

– Vi ser över riktlinjerna med jämna mellanrum och tittar då på hela det vetenskapliga underlaget. Hittills är det vetenskapliga stödet för att mammografi minskar dödligheten mycket starkt, säger Göran Zetterström vid Socialstyrelsen till TT.

I dag finns ingen metod som kan säga om en upptäckt tumör är god- eller elakartad. Alla behandlas. Det verkar osannolikt att kvinnor skulle våga chansa på att just deras tumörer skulle försvinna av sig själva.

Mer läsning

Annons