Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en kurs i teambuilding

Annons

Avdraget för hushållsnära tjänster är problematiskt, anser Håkan Juholt. Vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet, rut-avdraget funkar bra, kontrar Tommy Waidelich. Det behövs någon form av beskattning på förmögenheter, hävdar Håkan Juholt. Ingen bra idé, anser Tommy Waidelich som får uppbackning av partisekreterare Carin Jämtin. Visst ska vi beskatta fastigheter, tyckte Håkan Juholt. Bör vi inte alls, enligt Tommy Waidelich, vilket senare också blev partiets ståndpunkt.

Innan man gör offentliga utspel bör man först prata ihop sig inbördes. När ledarsidan på fredagen i ett telefonmöte med Håkan Juholt frågade kring den senaste tidens motsägelsefulla budskap, försäkrade Juholt att det i kommande politiska presentationer kommer bli tydligt att partiledningen talar med en tunga. Det är bra. Ty entusiasmen försvinner lätt om bläcket med partiledarens ord knappt hinner torka innan någon annan i partiledningen går ut med ett annat eller rakt motsatt budskap.

Då framstår politiken mer som ett spel med opinionen, än som ett utslag av ideologisk övertygelse. Socialdemokraterna har förlorat två på varandra efterföljande val och det är givet att en sådan bitter erfarenhet påverkar ett partis självförtroende. Se bara på Centerpartiet som har sprängt många kemisalar med sitt politiska experimenterande. Håkan Juholt har ännu inte lämnat några detaljerade besked om politikens innehåll. Men han har ett gjort ett antal intressanta markeringar om inriktningen.

I sitt installationstal illustrerade S-ledaren sin samhällssyn genom att peka på den tilltagande kommersialiseringen inom kultursektorn; samhället får inte bli en slav under marknadens regim. Det finns områden som måste organiseras utifrån medborgarnas behov, inte efter vars och ens storlek på plånboken.

Kulturen är ett sådant område, skolan och vården två andra. Juholt har också dragit en tydlig skiljelinje i synen på skatterna; det finns andra saker att göra med skatten än att endast sänka den. Vi tror att de här markeringarna är riktiga, ja, helt nödvändiga. Ty väljarna kommer inte att rösta på Socialdemokraterna för att de nästan påminner om huvudmotståndaren, utan att för att de förmår visa på ett bättre alternativ.

Håkan Juholt är på rätt väg, han har stakat ur en intressant kurs för socialdemokratin. Vi vet att kritiken från borgerligheten kommer att bli massiv. Därför är det är av yttersta vikt att S-ledaren hädanefter blir hjälpt – och inte stjälpt – av kretsen runt honom.

Annons
Annons
Annons