Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr gas hotar efter ryskt toppmöte

Ministrar från gasexporterande länder träffades i går i Moskva för att dra upp riktlinjerna för sin nya förening – en organisation som västaktörer är oroade för kan få en roll liknande oljeländernas Opec.

Annons

Tonen från Rysslands premiärminister Vladimir Putin var också hård när han i sitt inledningsanförande förklarade att priserna för prospektering, produktion och transporter blivit så dyra och att den ”billiga gasens era” nu lider mot sitt slut.

Putin sade att den globala finanskrisen kan komma att påverka gassektorn betydligt mer än oljesektorn och att de gasexporterande länderna bör stärka sitt samarbete så att marknaden blir mer förutsägbar.

Samtidigt förklarar ytterligare en västlig energijätte, franska GDF Suez, att bolaget vill kliva in som delägare i Nord Stream, det företag som planerar och projekterar gasledningen mellan ryska Viborg och tyska Greifswald genom Östersjön.

Beskedet från Frankrike kom en dag efter det att GDF Suez-chefen Gérard Mestrallet i Paris mötte Gazproms vd Alexej Miller. Gazprom äger 51 procent av Nord Stream, medan de tyska energibolagen Wintershall och Eon har 20 procent vardera och holländska Gasunie äger 9 procent.

Forumet för de gasexporterande länderna (GECF) förenar världens största gasproducent Ryssland med andra gasrika länder som Iran och Qatar.

Mer läsning

Annons