Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i länet minskar långsamt

Antalet öppet arbetslösa i Västernorrland fortsätter att minska. Men samtidigt ökar antalet som sysselsätts i olika program med nästan lika många. Så nedgången totalt sett går långsamt.

Och arbetslösheten i länet ligger drygt 30 procent högre än genomsnittet för hela landet.

Annons

Det här visar Arbetsförmedlingens siffror för september månad.

I slutet av månaden var den totala arbetslösheten i landet 8,3 procent av arbetskraften, i Västernorrland var siffran nästan 11 procent. Och på ungefär den nivån har den legat de senaste fem månaderna.

I september hade Västernorrland 6 971 öppet arbetslösa och 6 653 sysselsatta i program. Totalt 13 624 arbetslösa, vilket är ett tusen fler än för ett år sedan.

Men än värre var det under perioden december–april, med en topp i februari månad då 15 264 gick utan jobb.

Man kan konstatera att återhämtningen i länet går långsammare än i många områden längre söderut. Dessutom är det fortsatt så att arbetslösheten är högre i kommuner som Sollefteå än vid kusten.

Trots det fick ändå nästan 1 600 personer jobb under september månad och det tillkom 736 nya lediga platser att söka. Båda dessa siffror är klart bättre än i september 2009.

– Positivt är också att varslen återgått till en mer normal nivå, att nyföretagandet ökar och att nystartsjobben ökat kraftigt. Det indikerar att behovet av personal ökar hos företagen, menar Michael Persson, chef för arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Mer läsning

Annons