Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asienfonder både i topp och botten

Asienfonder med inriktning på Kina, Singapore och Sydkorea hör till de bästa investeringarna för en fondsparare under första halvåret. Japanfonderna ligger däremot i botten på fondernas topplista.

Annons
Den fond i analysföretaget Morningstars databas som gått allra bäst sedan årsskiftet är Carlson Asian Small Cap, som uppvisar en värdeökning på 49 procent. Det kan jämföras med den genomsnittliga avkastningen för samtliga fonder, som ligger på drygt 10 procent.
Carlson Asian Small Cap placerar i huvudsak i små och medelstora företag i Fjärran Östern, exklusive Japan. Bland de största innehaven finns främst kinesiska bolag. Tyngsta bransch är industrivaror, följt av konsumentvaror.
Rederier heta
Tvåa på fondtoppen är HSBC:s Singaporefond, som stigit med 44 procent. Fonden investerar enbart i just Singapore och mest pengar har den lagt på fastighets- och finansaktier.
På tredje plats återfinns Odin Maritim som är inriktad på rederiföretag i främst Norge och Sverige. Den strategin har lyft fonden med 40 procent i år.
På fondernas tio-i-topp finns också östeuropeiska inslag i form av Mandatums Polenfond och ett par Balkanfonder. Där finns även fonder fokuserade på Sydkorea och Brasilien. Samtliga har stigit med över 35 procent under årets sex första månader.
Men smakar det så kostar det. Vinnarfonderna tar i de flesta fall ut en årlig förvaltningsavgift på 2–3 procent av kapitalet. Det riskerar att urgröpa den långsiktiga avkastningen för fondspararna rejält, även om fonderna fortsätter att prestera bra.
Hävstångsfond
Trots starka aktiemarknader världen över finns det också en lång rad fonder som uppvisar en rejält negativ avkastning från årets början.
I denna grupp finns Xact Bear, som tappat 17 procent av sitt värde. Det är inte så konstigt, eftersom det rör sig om en specialfond, en så kallad hävstångsfond, som ökar i värde när börsen faller. Den passar alltså sparare som tror på en börsnedgång framöver.
I övrigt domineras förlorarnas lista av Japanfonder, och allra främst sådana som är inriktade på småbolag.
Här återfinns också ett par av de så omtalade hedgefonderna, fonder som har friare placeringsregler än aktiefonder. Dessa brukar kunna ge bra avkastning även när börsen faller. Uppenbarligen kan det vara precis tvärtom.
Fakta: Fakta: Fondernas tio-i-topp
De bästa fonderna hittills i år:
NamnAvkastning
Carlson Asian Small Cap49 procent
HSBC GIF Singapore Equity44
Odin Maritim (SEK)40
FIM Brazil40
Odin Maritim (NOK)40
Mandatum Poland40
Gustavia Balkan38
East Capital Bering Balkan38
Invesco Korean38
Invesco Asia Infrastructure38
Avkastningen avser i de flesta fall till och med den 20 juni.
Källa: Morningstar (TT)

Mer läsning

Annons