Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktionsbröder säljer firman

/
  • I ladan som de hyr vid Solums kvarn har Lars och Rolf Österholm både loppis och lager. Nu säljer de rörelsen för att helt gå tillbaka till sina jobb i Sundsvalls hamn. En del konsult- och värderingsuppdrag blir det förmodligen även i framtiden.
  • Lars och Rolf Österholm säljer auktionsfirman. I framtiden är det heltidsjobb i Sundsvalls hamn och värderingsuppdrag som gäller. Rolf gör gärna något inhopp som auktionsutropare om hans tjänster skulle efterfrågas.

Auktioner har varit en stor del bröderna Lars och Rolf Österholms liv. Deras far William grundade i början av 1970-talet Sundsvalls auktionsverk där de båda sönerna tidigt fick vara med och hjälpa till. Efter många år i branschen har de nu beslutat att sälja den gemensamma firman.

Annons
Vi har stått och stapplat lite, men nu har beslutet mognat fram att vi ska sälja, säger Lars.
Främsta anledningen är att bröderna känner att de inte orkar utveckla företaget i den riktning som krävs.
Verksamheten har gått bra, men vi har inte kraften att genomföra en datorisering, säger Lars.
Och det skulle behövas. En auktion med 300 utrop och drygt 80 kunder sköter bröderna i dag med papper och penna.
Det tar för mycket tid. Mina barn brukar säga att vi tillhör den förlorade generationen när det gäller datorer, skrattar Rolf.
Under 80-talet drev bröderna auktionsfirmor på varsitt håll. 1992 slog de sina påsar ihop och bildade Auktionshuset bröderna Österholm. I fjol övertog de Sundsvalls auktionsverk som deras far grundade och under många år drev tillsammans med Sören Sundqvist.
I framtiden kommer de att helt gå tillbaka till sina fasta jobb i Sundsvalls hamn. Under senaste året har de delat på en tjänst där och varit tjänstlediga från den andra.
Men vi har även tankar på att fortsätta med en del värdering och konsultation, säger Lars.
Österholmsbröderna tror att auktionsfirman har en framtid.
Just nu är det väl jobb som motsvarar 1,5 tjänst och ger lön till en tjänst. Men jag tror att det finns goda möjligheter att öka omsättningen.
Deras firma har varit dominerande på auktionssidan i området de senaste åren.
Vi har säkert 50 procent av auktionerna här, säger Rolf.
Pappersjobbet kommer bröderna inte att sakna. Däremot kommer de att sakna kontakten med kunder och spänningen som finns varje gång de går in i ett hem för att ta reda på ett dödsbo.
Häftigaste minnet var när de hittade en silverkåsa, som tysken Lorentz Hartmann tillverkat, i en trälåda i Gnarp.
Det visade sig att den var från tidigt 1600-tal och att det fanns en likadan på Nationalmuseet. Både TT och tv rapporterade om den där, minns Lars.
Kåsan gick under klubban för 47 000 kronor.
Sommarens auktioner har enligt Lars Österholm varit mycket välbesökta. Och precis som i samhället i övrigt svänger trenderna när det gäller vad som efterfrågas på auktioner allt snabbare.
Nu är 50-60-talskeramik hett om det är rätt tillverkare (Stig Lindberg, Lisa Larsson), säger Rolf.
Annons
Annons
Annons