Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyradagarsvecka på Trima

Trima AB inför nu fyradagarsvecka för att banta kostnaderna.
En dag i veckan får drygt fyrtiotalet kollektivanställda istället utbildning genom fackförbundet IF Metalls försorg.

Annons

– Det andra alternativet hade varit att acceptera en ny uppsägningsomgång. I det perspektivet var det inte särskilt svårt att ta ställning, säger Bengt Ola Olsson, ordförande i den lokala fackklubben.

Förhandlingarna med företagsledningen slutfördes för två veckor sedan. Överenskommelsen innebär att produktionen står still varje måndag fram till semestern. Företaget betalar inte ut någon lön. Inkomstbortfallet kompenseras genom ett utbildningsbidrag från en stipendiefond, som förvaltas IF Metall.

Utbildningspaketet är upplagt som en bred facklig grundkurs. Eleverna får lära sig om kollektivavtal, arbetsrätt, försäkringar, pensionssystem och andra regelvek på arbetsmarknaden. Tre ombudsmän från avdelning 7 i Hudiksvall alternerar som lärare.

Utbildningen är frivillig. Den som väljer att stanna hemma på måndagar blir utan ersättning. Bengt Ola Olsson kan dock rapportera om en nästan total uppslutning och 44 metallarbetare i den fackliga skolbänken.

Dagpenningen landar på 728 kronor. Hela beloppet är skattefritt. IF Metall svarar också för lunch till alla deltagare och med den inkluderad kommer inte metallarna på Trima att märka någon skillnad mot ordinarie arbetslön.

Arbetsgivaren Trima AB blev under överläggningarna positiv till den här skonsamma lösningen och ställer upp med lokaler och förmiddagsfika.

Under resten av veckan löper produktionen intakt. Det innebär två skift som avlöser varandra på tisdagar, onsdagar och torsdagar och enbart förmiddagsskift på fredagar.

– Genom att dra ner arbetstiden bedömer jag att vi kan hålla en någorlunda jämn sysselsättning. Våren innebär ju normalt den största efterfrågan på våra redskapsprodukter, säger Bengt Ola Olsson.

Mer läsning

Annons