Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

In-gallerian ska kylas med grundvatten

/
  • Norrviddens vd Peter Andersson och Driftcontroller Jonas Sjölund har nyligen fått OK från Miljödomstolen för att värma upp och kyla ned In-gallerian med grundvatten.

In-gallerians nya kylanläggning bygger på vatten från ett underjordiskt vattenförråd i Sundsvall. Efter att ha fått klartecken från miljödomstolen får nu Norrvidden använda grundvatten som lagras i gruslager under marken.

In-gallerians värme och nedkylning ska från mitten av maj komma från en akvifer, en underjordisk sjö.
Genom gruslagren under marken kan man pumpa upp vatten för att använda till att antingen värma upp eller kyla ned. Akvifern under centrala Sundsvall upptäcktes genom provborrningar för ett och ett halvt år sedan.
Efter att ha lagt en miljon kronor bara på att säkerställa att det nya systemet inte påverkar miljön negativt har Norrvidden nu fått OK från Miljödomstolen för att börja använda det nya systemet.
I jämförelse med energiförbrukningen innan ombyggnaden 2005 sparar det nya energisystemet 150 normalvillors energiförbrukning.
Vi vill satsa på miljön, och ett av de stora sätten vi kan påverka är genom energiförbrukningen, säger Norrviddens vd Peter Andersson.
Det här är ett 100-procentigt miljövänligt alternativ, säger Jonas Sjölund, Driftcontroller på Norrvidden.
Norrvidden har investerat cirka 200 miljoner i gallerian och av dessa har fem till tio procent lagts ner på energisystem, enligt Peter Andersson.
Det här är akviferer:
En geologisk bildning med grundvatten som kan utvinnas i användbar mängd. Till exempel grusavlagringar och rullstensåsar är vanligtvis mycket genomsläppliga och därför bra akviferer, när de innehåller grundvatten.
Källa: Nationalencyklopedin.
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons