Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Öka samarbetet universitet–näringsliv"

Mittuniversitetet och företagen måste jobba ihop mer, det skulle gynna regionens utveckling.

Det tycker Malin Sjölander, regionchef på Svenskt näringsliv.

– Företagen måste bli bättre på att nyttja den kompetens som finns på universitetet, anser hon.

Annons

Svenskt näringslivs högskolebarometer visar att drygt hälften (56 procent) av de studenter som i fjol tog examen vid Mittuniversitetet har ett kvalificerat jobb ett år senare. Det är lite lägre än för genomsnittet i landet.

– Samverkan mellan näringslivet och universitetet är väldigt viktigt med tanke på att många företag i regionen som redan nu har svårt att hitta rätt kompetens. Vi vet också att en sådan väl fungerande samverkan nästan fördubblar studenternas möjligheter att få ett kvalificerat jobb, det gör att de får jobb snabbare och de får högre lön, säger Malin Sjölander.

Hon är glad över att Mittuniversitetet nu fokuserar mer på samverkan.

– Det fungerar mycket bra på många utbildningar redan i dag, Informations- och PR-programmet är rankat trea i landet på det området och universitetet har fyra program bland 40 bäst rankade när det gäller samverkan. Men det finns också många utbildningar där det inte fungerar i dag.

Även Dick Jansson på Handelskammaren tycker sig se en positiv trend.

– Men det hänger också på näringslivet att ordna praktikplatser och möjligheter till examensarbeten. Stora företag som SCA och Metso har samarbetat med universitetet länge, men det gäller att få med de medelstora företagen också, säger han.

Båda pekar också på att det behöver knoppas av fler innovativa företag från universitetet.

Sådant sker redan i dag. Mattias O´Nils, prefekt på institutionen för informationsteknik och medier, säger att man har elva företag/idéer som håller på att utvecklas. Institutionen har exempelvis också i många år samarbetat med företaget Senseair i att utvecklat koldioxidsensorer som styr ventilationen i rum.

I dag omsätter Senseair över 100 miljoner kronor och har 100 anställda – i Delsbo.

Annons
Annons
Annons