Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råvaror pressar SCA

Snabbt stigande råvarupriser ligger bakom SCA:s överraskande svaga vinst. Nu väntar prishöjningar och besparingar.

Annons

Skogs- och hygienkoncernen SCA gjorde en vinst på drygt 1,5 miljarder kronor under första kvartalet. Det är visserligen i linje med vinsten för samma kvartal i fjol. Men förväntningarna var högre ställda.

– Vi har haft extremt kraftiga prisuppgångar på råvaror. Kontrakten gör att vi inte kan ta ut prishöjningar omedelbart. Vi kommer under andra halvåret att återhämta marginalerna på mjukpapper, dels genom prishöjningar men vi har också ett kostnadsprogram som kommer att slå igenom, säger SCA:s koncernchef Jan Johansson i en telefonkonferens.

Minus för tryckpapper

För tryckpapper, där Ortvikenfabriken ingår, vände resultatet från en vinst på nära 300 miljoner kronor under första kvartalet i fjol till en förlust i år.

Lägre priser är den viktigaste förklaringen, menar Jan Johansson. Men att kostnaden för returpapper har gått upp med 140 procent på ett år påverkar också.

För magasinspapper har han förhoppningar om högre priser, men för vanligt tidningspapper är framtiden dystrare.

– Läsandet minskar. Det gäller för oss att hela tiden förbättra vår produktivitet.

För massa, virke och sågade trävaror blev det å andra sidan en kraftig förbättring av resultatet med cirka 200 miljoner kronor, jämfört med första kvartalet i fjol.

Totalt sett ser Jan Johansson en liten ljusning när det gäller marknadsutsikterna för SCA. Han planerar inte att minska antalet anställda utöver de besparingsplaner som redan ligger.

Annons

Mer läsning

Annons