Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smålandsvillan halverar styrkan

/
  • Smålandsvillan har beslutat att halvera arbetsstyrkan i Nacksta. Bolånetaket på 85 procent av priset har minskat efterfrågan på småhus i landet.
  • Gunilla Persson blev uppsagd 2009, men fick komma tillbaka till fabriken i höstas som inhyrd. Hon är en av de 14 som blir kvar när styrkan ska halveras till semestern.
  • Elof Sommansson, fabrikschef.

För ett halvår sedan rådde optimism. Men nu ska Smålandsvillan halvera personalstyrkan på fabriken i Sundsvall, från 27 till 14 personer.
– Bolånetaket är orsaken, konstaterar fabrikschefen Elof Sommansson.

Annons

I höstas tog småhusfabriken i Nacksta in mer personal, denna gång från bemanningsföretag. Produktionstakten ökades från 1,5 hus i veckan till drygt 2 hus.

Dessutom hade man plockat hem produktionslinjen för ytterväggar från huvudfabriken i Vrigstad, Småland, vilket kunde innebära ytterligare några jobb efter nyår.

– Vi investerade ett par hundra tusen kronor i linjen och startade produktionen, men nu tvingas vi stänga den igen, berättar Elof Sommansson.

Han menar att det bolånetak på 85 procent som infördes 1 oktober har slagit hårt mot småhusbranschen. Köplusten har minskat kraftigt.

– Den här gången är vi sist ut att dra ner. I Vrigstad sänker vi produktionen från 8 till 6 hus i veckan och minskar arbetsstyrkan med 34 personer, alla inhyrda. I Sundsvall går vi från drygt 2 hus i veckan till 1,3 hus. Två fast anställda och 11 visstidsanställda eller inhyrda får lämna fabriken från semestern, säger Elof Sommansson.

Han tycker att neddragningen kommer väldigt olyckligt.

– Vi tappar kompetens. När vi sedan ska öka produktionen igen, så tar det 6–10 månader innan en nyanställd blir en fullgod träindustriarbetare.

Bolånetaket gjorde att Mikael Olsson, vd för Myresjöhus där Smålandsvillan ingår, tillsammans med andra småhusfabrikanter för en tid sedan uppvaktade bostadsminister Stefan Attefall.

– En vändning kommer så småningom, tror Elof Sommansson. Själva har vi precis lanserat en ny produkt som vi kallar Villa 2011 för att öka intresset. Den är lite upphottad med funkispanel och annat. Vi gjorde en liknande lansering för ett par år sedan och den slog väl ut.

Fabriken i Nacksta får tills vidare gå på sparlåga.

– Den överlevde svackan efter finanskrisen, och vi ska klara det den här gången också.

Annons
Annons
Annons