Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte ha något tivoli i skogen" – SCA:s vindkraft-projekt hotas

SCA/Statkrafts stora satsning på vindkraft riskerar att bli vingklippt. Strömsunds kommun har sagt nej till de varningsljus som krävs om kraftverken blir över 150 meter höga.

– Vi vill inte ha något tivoli i skogen, säger kommunalrådet.

SCA/Statkraft hoppas ändå kunna besluta om åtminstone delar av satsningen i december.

Annons

På byggnader upp till 150 meter höga krävs bara en betydligt blygsammare belysning som varnar flygtrafiken. Men vid högre höjder måste byggnaden vara försedd med högintensivt ljus som kan synas flera mil.

Bolaget Statkraft SCA Vind AB har ansökt om att få bygga vindkraftverk på som mest 172,5 meter.

– I skogen krävs högre kraftverk, för där finns vinden högre upp, förklarar Åke Westberg, projektledare för SCA:s räkning.

Han är förvånad över beslutet av Strömsunds kommun. Ett beslut som rör fyra av de sex vindkraftparkerna.

– Vi har tidigare inte förstått att de var motståndare till detta.

Lika förvånad är Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen, S, över Strömsunds ståndpunkt, enligt en intervju i Mittnytt.

Kommunalrådet i Strömsund, Karin Stierna, C, är förvånad i sin tur.

– De kunde läsa detta i vår översiktsplan och i våra yttranden i frågan för åtminstone ett halvår sedan.

Hon betonar att Strömsunds kommun är för vindkraft, men att man inte vill ha de effekter det högintensiva ljuset ger. Hur många personer som kan bli störda har hon dock ingen uppfattning om.

Kommunerna Ragunda och Bräcke har ännu inte tagit definitivt beslut om hur de ställer sig till kraftverk högre än 150 meter. Skulle de också säga nej, så hotas hela den 16–20 miljarder kronor stora investeringen.

Åke Westberg säger att höga vindkraftverk är på gång även på andra håll i landet. De ger mer el-produktion och blir därför lönsammare, trots att byggkostnaden stiger.

– Vi har erbjudit oss att avskärma ljuset så att det normalt sett inte stör de som bor inom fem kilometer från kraftverket. Men under vissa väderförhållanden kan moln reflektera ljuset och då kan det ändå bli en del störningar för de närmast boende, säger Åke Westberg.

Karin Stierna stänger inte dörren helt för de högre vindkraftverken.

– Kan man lösa problemet med ljuset så är vi beredda att diskutera det.

Alternativet är 150 meter höga kraftverk. Men då ökar osäkerheten kring projektets lönsamhet.

– Elpriset är alldeles för lågt nu och euron är fortfarande för dyr, vindkraftverken är prissatta i euro. Men å andra sidan ska vl börja sälja kraft om tidigast två år och sedan hålla på i 20 år – det är vårt perspektiv, säger Åke Westberg.

Även om man inte når en överenskommelse med Strömsund, så tror han på ett positivt beslut i december. Förutsatt att Ragunda och Bräcke sagt ja och regeringens tillstånd är klart.

– Då börjar vi med de två parker som inte rör Strömsund. Och då skulle de första vindkraftverken kunna monteras under 2011.

Mer läsning

Annons