Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskinen som ska lyfta GIF Sundsvall

/
  • • Naprapaten P-A Forsberg visar GIF-talangerna Granit Buzuku och Patrik Broman hur maskinen fungerar. Forsberg tror att den nya apparaten kan innebära ett lyft för GIF-spelarnas träning. ”Vi får en helt annan kvalitet på det vi gör”, säger han.
  • Broman och Buzuku testades i går.

Precis som i fjol gör GIF Sundsvall en rad fystester inför säsongsstarten.

Bland annat med hjälp av en ny maskin som man tror ska lyfta träningen.

– Vi får en helt annan kvalitet på det vi gör, säger naprapaten P-A Forsberg.

Annons

Inför förra säsongen valde GIF Sundsvall att testa sina spelare på Vintersportcentrum i Östersund. Då genomfördes en rad tester av styrkan, konditionen samt en rörelseundersökning. Dessutom gjorde man en bodyscanning för att ta fram värden om fettprocent och muskelmassa.

– Det var otroligt viktigt för oss. Här fick vi en möjlighet att analysera spelarna noga och utefter svaren har vi kunnat inrikta träningen. En spelare som Christian Brink är ett typexempel där vi jobbat väldigt mycket med muskulaturen. Det har blivit mycket bättre, sa GIF:s naprapat P-A Forsberg till Dagbladet i somras.

Den här säsongen har laget valt ett annat upplägg och genomför tester på egen hand.


Nyförvärven testas

I omgångar den senaste tiden har spelarna genomgått flera olika tester, bland annat styrke- och konditionstester med fystränaren Pelle Ljungström.

I dagarna har man även genomfört tester med naprapaten P-A Forsberg på dennes klinik. Där har man bland annat använt sig av en ny maskin kallad för ”TrainiTest”. En maskin som man hoppas ska hjälpa till att individanpassa träningen och därmed förebygga skador.

Maskinen kan elektroniskt mäta styrkan i olika muskler och jämföra dem med varandra för att se styrkor och svagheter, och den fungerar även som träningsredskap.

– Vi kan till exempel kontrollera styrkan i framsida lår jämfört med baksidan och därmed kan vi förbättra och sätta in träning där det behövs. Vi kommer att kunna effektivisera och individanpassa träningen. Vi ser vad vi behöver göra med varje individ och kan jobba väldigt skadeförebyggande, säger P-A Forsberg.

Föreningen testar dessutom nyförvärven i den nya maskinen innan man skriver kontrakt.

– Förra veckan var jag här med Danielson (Marcus) och Michel innan kontrakten skevs på. Vi kan se om det finns svagheter som vi behöver jobba med och kan de inte göra en viss rörelse så kan vi ta reda på varför, säger Forsberg.


Ökad kvalitet

I går genomförde han tester på GIF-talangerna Patrik Broman och Granit Buzuku.

– Det känns bra att få göra det och att man får veta vad man behöver jobba med, säger Buzuku.

Nu har de allra flesta spelarna genomgått testerna och därmed har teamet kring laget fått en uppfattning om vad man behöver satsa på i träningen.

– Det vi sett i GIF Sundsvall är att vi är i behov att jobba mer med enbensmoment. Högerfotade är så klart dominanta i högerbenet men man måste få en balans. Vi har generella basövningar som alla kör, men sedan kommer alla att få jobba individuellt med det de behöver, säger P-A Forsberg.

Nu hoppas GIF-ledningen att testerna ska leda till färre skador och mer vältränade spelare.

– Vi får en helt annan kvalitet i det vi gör, både när det gäller att förebygga och att utveckla, säger P-A Forsberg.

Annons
Annons
Annons