Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedmanpriset till Gösta Unefäldt

Författaren Gösta Unefäldt, Strömstad, tilldelas 2012 års Smedmanpris. Det är anrika Dunkrokens Gille som delar ut utmärkelsen

Annons

I motiveringen heter det:

Gösta Unefäldt äger en framstående, litterär berättarkonst med vilken han i målande, stundtals poetiska, panoreringar och sakkunniga framställningar involverar läsaren i fiskefärder, naturskildringar och kulturhistoria. Gösta Unefäldt ger krydda och must åt sina berättelser med en underbar humor och drastiska härledningar. Som pedagog och kulturpersonlighet förmedlar han med generositet och ton av ödmjukhet sina gedigna kunskaper och erfarenheter om sportfiske och flugfiske.

– Gösta Unefäldt har med sina tre böcker – Den röda flugan, Fisketur och turfiske, och Lax i Laxà – intagit och behållit en unik position i berättartraditionens Sverige, säger Helge Jonsson, gillesmästare i Dunkrokens Gille och ordförande i juryn.

De tre böckerna är från 1960- och 70-talet. Gösta Unefäldt samarbetade med Rolf Smedman och använde hans teckningar och illustrationer. Rolf Smedman räknas som en av Sveriges främsta och mest uppskattade konstnärer och författare. Han avled i juli 2000.

För att hedra Rolf Smedmans minne instiftade anrika Dunkrokens Gille utmärkelsen Rolf Smedmans Hedersdiplom, vilket utdelas till författare, konstnärer, journalister eller fotografer som gjort berömvärda insatser inom sportfiskets område, i första hand med tonvikt på flugfiske.

Det är fjärde gången som utmärkelsen delas ut, vilket sker i Gimdalen på Rolf Smedmans födelsedag den 18 juli. Tidigare mottagare av priset är fotografen Leif Milling (2009), författaren och konstnären Gunnar Johnson (2010), journalisten Lasse Hallberg och fotografen Svanthe Harström (2011).

Annons
Annons
Annons