Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Juholt bra – KG Bergström bedrövlig

Annons

På söndagskvällen medverkade Håkan Juholt i sin första längre tv-intervju i SVT:s Agenda. Svaren låg i linje med de besked som Juholt gav under sitt installationstal. När skolan inte fungerar, när det fattas personal inom hemtjänsten, när företagen inte kan anställa för att arbetslösa saknar rätt kompetens, när barnfattigdomen ökar, ja då måste politiken agera. Och svaret stavas inte skattesänkningar utanbreda investeringar i samhällskroppen.


Framtida reformutrymme ska satsas på välfärd, sade Juholt som även flaggade för att Socialdemokraterna ska återkomma med förslag på bland annat skatt på förmögna och en omarbetad fastighetsskatt. Det starka välfärdssamhället kräver en bred skattebas och konstigare än så är det inte. S-ledaren har för övrigt helt rätt när han säger att det ”race ner mot botten” som präglar skattediskussionen i längden är ohållbart.


Konstigt blir det däremot när de politiska kommentatorerna efter intervjun ska analysera vad som har sagts. Det är förstås inte obetydligt vad en av landets mest tongivande journalister säger i tv på bästa sändningstid. Enligt K-G Bergström räcker Juholts besked inte på långa vägar räcker för att locka tillbaka förlorade S-väljare.


Bergström slängde
dock in en reservation: Fredrik Reinfeldt kanske gör bort sig … Att Håkan Juholt av egen kraft skulle lyckas återta regeringsmakten höll han emellertid för otroligt.


Att Fredrik
Reinfeldt betraktar sin modell som allena saliggörande är en sak, men att oberoende journalister lägger sig platt för den moderata problembeskrivningen (sänkt skatt är svaret på alla utmaningar) är rent bedrövligt. Slutsatsen blir att medborgarna har en sak och en sak bara för sina ögon: att få villan städad till en billig penning samtidigt som plånboken växer med varje ny statsbudget. Precis som att svenskarna är likgiltiga inför att skolan inte håller måttet eller att kroniskt sjuka hänvisas till socialkontoret.


*K-G Bergström
gjorde samma bedrägliga analys som Mona Sahlin gjorde efter valförlusten: bara en femtedel av alla förvärvarbetare valde att rösta på Socialdemokraterna – därför krävs en omprövning i synen på skatter och socialförsäkringar. Visst, tala gärna om hur vi ska få fler i arbete och vikten av utbildning. Men ställ aldrig grupper mot varandra.


Rättvisan är
värdealstrande. En sjukskriven blir inte mer produktiv för att hon görs fattig. Och hon blir garanterat inte frisk-are.


Trots att
K-G Bergström, 65, lämnat sin tjänst som politisk kommentator på SVT kan han uppenbarligen inte hålla sig borta från strålkastarljuset. Känns livet som pensionär måhända tomt och trist? I så fall kan ledarsidan rekommendera nätverket MSS, Moderata Seniorer i Sverige.

Annons
Annons
Annons