Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre skatt för EU-parlamentariker

Riksdagen tänker tvinga regeringen att försöka ta ut en något högre svensk skatt av de välavlönade EU-parlamentarikerna.
Oppositionen har fått de borgerliga med sig på att ändra regeringens lagförslag.

Annons

I stället för att parlamentarikerna enbart ska betala motsvarande svensk skatt på sin lön på omkring 80 000 kronor ska de också betala inkomstskatt på delar av kostnadsersättningen på 45 000 kronor i månaden.

Det enades riksdagens skatteutskott om i ett osedvanligt långt möte på torsdagen.

– Vi är överens om att göra en ändring i lagtexten som innebär en beskattning i Sverige också av de delar av parlamentarikernas kostnadsersättningar som inte motsvaras av verkliga kostnader, säger Lars Johansson (S), som inför ett väntat riksdagsbeslut i onsdags drev igenom en återremittering av frågan.

Lennart Hedquist (M), utskottets ordförande, säger att alla partier i riksdagen gärna vill beskatta dessa extra kostnadsersättningar, men att en EU-stadga som regeringen Göran Persson skrev under gör det omöjligt.

Hedquist ville på torsdagen inte diskutera uppgörelsen i detalj. Formellt fattas beslut i utskottet först nästa vecka.

– Men vi är i grunden överens, säger Hedquist till TT.

Om oppositionens kupp i utskottet håller juridiskt återstår att se.

– Tanken nu är att skriva en lag från utskottet så som vi tolkar att det borde vara. Sedan får vi se om den anmäls och tas upp till prövning. Jag har ju lite svårt att se att någon EU-parlamentariker skulle vilja vara den som tar den pr-mässiga smällen för det, säger Miljöpartiets Helena Leander.

En annan möjlighet är att regeringen efter en djupdykning i regelverket anser att riksdagens tolkning inte håller, och skickar tillbaka ursprungsförslaget med enbart löneskatt – ett förslag som i en sådan omröstning inte kan röstas ned lika lätt.

Även för regeringen finns sannolikt en ”pr-mässig smäll” att beakta, så kort inför valet den 7 juni. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han hoppas på fortsatt stor enighet när frågan avgörs slutligt.

För EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) är dock ersättningsfrågan inte så viktig:

– Min syn är väldigt enkel: jag kandiderar inte till Europaparlamentet för lönen eller ersättningarna. Jag accepterar helt enkelt de villkor jag får, säger han.

I de villkoren ingår långt mer än bara lön och kostnadsersättning. Totalt förfogar nästa generations EU-parlamentariker över mer än 360 000 kronor i månaden, utöver fria resor, diverse studiebidrag och förmånliga pensionsvillkor.

Mer läsning

Annons