Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på Europaliga skjuts upp ytterligare

Klubbarna är överens – en ny, eventuell Europaliga får vänta. I stället ska det nu satsas mer på turneringen European Trophy.

Samtidigt ser Hockeyligan över förslaget med att utöka antalet lag i Elitserien.

Annons

Det har varit en av svensk hockeys hetaste frågor de senaste åren. Utredningen kring en ny Europaliga, där några svenska lag skulle ingå, har gett upphov till mycket diskussioner.

Men kanske blir det inget av. Klart är i alla fall att planerna skjuts upp ytterligare.

– Tidigare var vi överens om att Elitserien skulle se ut som nu fram till 2012. Nu har vi kommit överens om att det inte blir någon Europaliga innan i vart fall 2014, säger Timrå IK:s ordförande Christer Ericson, som sitter i Hockeyligans styrelse.

2014 är också så länge som det nuvarande tv-avtalet gäller.

– Det är skönt att veta vad som gäller ett tag framöver, både för svensk hockey och för oss i Timrå IK. Vi har lagt mycket tid och kraft på den här frågan, nu behöver vi inte fundera kring det här och om vi i så fall skulle ha råd att vara med.

Hur kommer det sig att alla klubbar är överens om att skjuta på det här?

– HUB-gänget, de lag som jobbat hårt mot en Europaliga, har konstaterat att det är många svåra frågor som måste lösas. Något som bland annat vi i Timrå sagt hela tiden. Vi är inte mot utveckling men tror att Europaliga-tanken, som skissen sett ut nu, inte är möjlig att genomföra. Och det tror jag alla konstaterat nu.

I stället jobbar HUB-klubbarna Färjestad, Frölunda, Linköping, HV71, Djurgården och Luleå nu för att förstärka försäsongsturneringen European Trophy (tidigare Nordic Trophy).

– Man satsar mer krut där. Den ska bli längre och med fler lag från fler länder, säger Ericson.

Är Timrå IK intresserat av att gå med?

– VI har varit intresserade, men nu är det begränsat till de här sex lagen som satsat pengar. De har skaffat sig förtur.

Även om det inte blir en Europaliga innan tidigast 2014 så kan Elitserien komma att förändras. Lagens klubbdirektörer och ordföranden ser just nu över det förslag Brynäs lämnade in i vintras och som handlade om att utöka antalet lag till 14.

– Vi har sagt att vi ska titta djupare på det förslaget och fundera kring konsekvenserna av det. Blir det kanske lättare att sälja Elitserien som produkt med två lag till i serien? Men från det till att det blir verklighet är det en bit, säger Christer Ericson.

Annons
Annons
Annons