På st.nu sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Tarvis" skeppar i väg fjärde spelaren till NHL

+
Läs senare
/

Mika Tarvainen har skickat iväg tre adepter till NHL och specialdrillar nu den fjärde – Anders Lindbäck. Samtidigt jobbar målvaktstränaren med kommande säsongs burväktare i Timrå IK. – Vi har kört hårt och jag tycker det går bra, säger "Tarvis".

Ett helt gäng målvakter har kommit och gått under Mika Tarvainens tid i Timrå IK. Den senaste att försvinna är Anders Lindbäck.

– Jag tror att han kommer få chansen där borta, Pekka Rinne i Nashville är bra men ingen målvakt klarar att stå alla matcher, säger den 41-årige finländaren, som tränade Lindbäck ett år i TIK.

– Det var lite svårt i början, det är inte alltid lätt för en målvakt att byta klubb. Tankarna försvann åt fel håll. Men han började fokusera mer och mer på sitt eget jobb. Vi gjorde inte så stora tekniska förändringar, det var mest bara lite i skridskotekniken så att han orkar mer och spelet blir lite lättare.

"Tarvis" fortsätter:

– För Lindbäck handlade det mycket om att hitta ett spelsystem han litar på. Det går inte att göra på tio olika sätt i samma situation. Det var samma med Johan Backlund.

Både Backlund (till Philadelphia 2009) och Lindbäck har lämnat TIK för NHL, och två från Tarvainens år i Finland har fått NHL-kontrakt: Hannu Toivonen (61 matcher för Boston och St. Louis 2005-08, tillhör nu Chicago) och Karri Rämö (48 matcher för Tampa Bay 2006-09, nu i KHL).

Tarvainen har också jobbat med målvakter som haft NHL-meriter innan de började träna ihop. Till exempel Miikka Kiprusoff som var i TIK under lock-outen 2004/05.

– Det var roligt, vi tänkte på samma sätt om saker så det var lätt. Många tyckte att han bara var här och var på semester, men där har folk fel. Vi jobbade hårt och efter året i Timrå var han NHL:s bästa målvakt. Det kan man inte vara om man bara vilat ett år.

Just nu handlar Tarvainens jobb mest om att få nye Juha Pitkämäki samt Magnus Åkerlund i form inför 2010/11. Och "Tarvis" är nöjd.

– Pitkämäki var lite trött efter första veckan, och det var meningen. Vi har tränat hårt och mycket och nu är han piggare. Både på träning och mot Leksand tycker jag att han börjat bli den "gamle Pitkämäki" igen, som då han var i Mora. Men mitt mål är att han ska bli ännu bättre än han var då och det går absolut åt rätt håll.

Och även Åkerlund har gjort framsteg. Nu har han också fått lägga av med sina "skrockgrejer".

– De ritualer han haft är borta. Han har stått i två matcher och varit bra. "Mange" har riktigt bra fysik. Han har varit riktigt snabb i sidled och så tidigare, men nu är han ännu snabbare. Och när han spelar nu så vet jag exakt hur han kommer att agera i olika moment och det vet han själv också. Han gör inget konstigt.

Tarvainen om...

Varför han blev målvaktstränare: "Jag slutade spela som B-junior (var först målvakt och sedan back) och då frågade KalPas materialare och målvaktstränare om jag inte skulle satsa på det här. Jag började som målvaktstränare när jag var 18 år, jag gick utbildning och allt, och jobbade med KalPas juniorer."

Den bäste han tränat: "Alla är olika, det går inte att jämföra. Jag har gillat att jobba med alla som jag haft i Timrå. Men Svoboda (Adam, kom till TIK under 2005/06) till exempel, han ville träna extra men var helt slut efter 15 minuter. Men han ville. I Finland har jag faktiskt inte gillat alla jag jobbat med."

Vad som är viktigast för en målvaktstränare: "Man kan inte vara självisk, utan måste förstå vad som passar för olika målvaktstyper och personer. Sen är det viktigt med bra kommunikation. Jag kan inte själv bestämma vilken teknik de ska använda, det där kommer när man har ett bra samarbete. Jag kan inte bygga min fantasimålvakt, men det är många målvaktstränare som inte fattar det."

Att Timrå är hemma: "Jag ska ingenstans. Jag blir kvar här om jag får. Jag vet inte riktigt varför jag trivs så bra, men det här är hemma för mig."

 • Tarvainen om "Sina" NHL-målvakter

  Hannu Toivonen, 26 år, Finland.

  Totalt 61 matcher för Boston och St. Louis 2005-08, tillhör nu Chicagos organisation. "Honom hade jag i HPK. Han är stor, som Lindbäck, och har riktigt bra rörlighet och är smart. En bra kille."

  Karri Rämö, 24 år, Finland.

  Totalt 48 matcher för Tampa Bay 2006-09, numera i KHL-laget Avangard Omsk. "Jag tog upp honom i Pelicans A-lag när han var 17 år. Han fick chansen i SM-liiga och tog den. En riktig vinnarskalle."

  Johan Backlund, 29 år, Sverige.

  Lämnade TIK förra året för Philadelphia Flyers. "Många tyckte inte han hörde hemma i Elitserien när han kom till Timrå, men jag tyckte att han hade mycket. Hans utveckling gick jäkligt fort. Det var i brister i tekniken från början, men vi fick till det och han blev också starkare mentalt."

  Anders Lindbäck, 22 år, Sverige.

  Lämnar Timrå IK för Nashville Predators. "Det var lite svårt i början, det är inte alltid lätt för en målvakt att byta klubb. Tankarna försvann åt lite fel håll. Men han började fokusera mer och mer på sitt eget jobb. Vi gjorde inte så stora förändringar, det var mest bara lite i skridskotekniken så att han orkar mer och spelet blir lite lättare."

 • Tarvainens tränarkarriär

  86-95: KalPa:s juniorer.

  92-00: Finska ishockeyförbundet. "Jag började med att producera material för förbundet."

  95-96: Kärpät. "Jag tänkte att det räckte med KalPa, då ringde Kärpät och jag jobbade med deras A-lag."

  96-99: KalPa. "Det var då jag började jobba med Kimmo Kapanen. Det var roliga år, men så gick KalPa i konkurs 98-99. Då var det riktigt tungt."

  99-01: HPK. "Kapanen gick till HPK och det gjorde jag också."

  01-03: Sportchef i juniorklubben PiTa Helsingfors och hjälpte KalPa lite. "Jag ville göra något lite annorlunda, få andra perspektiv."

  03-04: Lahti Pelicans och Timrå IK. "Nubben ringde under vintern 2003. Kapanen hade lite problem. Jag fortsatte jobba med Timrå och pendlade. Jag var aldrig ledig."

  04-06: Timrå IK.

  06-08: KalPa och Timrå IK. "Jag var nästan 50/50 i klubbarna, det blev många flygresor."

  08-: Timrå IK. "Jag bestämde att det inte gick att pendla. Jag ville inte vara borta så mycket från familjen och så var det inte bra för Backlund. När jag var här körde jag mycket extra med honom och han hade samtidigt många matcher. Han blev lite tröttare då, det var för mycket på kort tid."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons