Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tarvis" skeppar i väg fjärde spelaren till NHL

/

Mika Tarvainen har skickat iväg tre adepter till NHL och specialdrillar nu den fjärde – Anders Lindbäck.

Samtidigt jobbar målvaktstränaren med kommande säsongs burväktare i Timrå IK.

– Vi har kört hårt och jag tycker det går bra, säger "Tarvis".

Annons

Ett helt gäng målvakter har kommit och gått under Mika Tarvainens tid i Timrå IK. Den senaste att försvinna är Anders Lindbäck.

– Jag tror att han kommer få chansen där borta, Pekka Rinne i Nashville är bra men ingen målvakt klarar att stå alla matcher, säger den 41-årige finländaren, som tränade Lindbäck ett år i TIK.

– Det var lite svårt i början, det är inte alltid lätt för en målvakt att byta klubb. Tankarna försvann åt fel håll. Men han började fokusera mer och mer på sitt eget jobb. Vi gjorde inte så stora tekniska förändringar, det var mest bara lite i skridskotekniken så att han orkar mer och spelet blir lite lättare.

"Tarvis" fortsätter:

– För Lindbäck handlade det mycket om att hitta ett spelsystem han litar på. Det går inte att göra på tio olika sätt i samma situation. Det var samma med Johan Backlund.

Både Backlund (till Philadelphia 2009) och Lindbäck har lämnat TIK för NHL, och två från Tarvainens år i Finland har fått NHL-kontrakt: Hannu Toivonen (61 matcher för Boston och St. Louis 2005-08, tillhör nu Chicago) och Karri Rämö (48 matcher för Tampa Bay 2006-09, nu i KHL).

Tarvainen har också jobbat med målvakter som haft NHL-meriter innan de började träna ihop. Till exempel Miikka Kiprusoff som var i TIK under lock-outen 2004/05.

– Det var roligt, vi tänkte på samma sätt om saker så det var lätt. Många tyckte att han bara var här och var på semester, men där har folk fel. Vi jobbade hårt och efter året i Timrå var han NHL:s bästa målvakt. Det kan man inte vara om man bara vilat ett år.

Just nu handlar Tarvainens jobb mest om att få nye Juha Pitkämäki samt Magnus Åkerlund i form inför 2010/11. Och "Tarvis" är nöjd.

– Pitkämäki var lite trött efter första veckan, och det var meningen. Vi har tränat hårt och mycket och nu är han piggare. Både på träning och mot Leksand tycker jag att han börjat bli den "gamle Pitkämäki" igen, som då han var i Mora. Men mitt mål är att han ska bli ännu bättre än han var då och det går absolut åt rätt håll.

Och även Åkerlund har gjort framsteg. Nu har han också fått lägga av med sina "skrockgrejer".

– De ritualer han haft är borta. Han har stått i två matcher och varit bra. "Mange" har riktigt bra fysik. Han har varit riktigt snabb i sidled och så tidigare, men nu är han ännu snabbare. Och när han spelar nu så vet jag exakt hur han kommer att agera i olika moment och det vet han själv också. Han gör inget konstigt.

Tarvainen om...

Varför han blev målvaktstränare: "Jag slutade spela som B-junior (var först målvakt och sedan back) och då frågade KalPas materialare och målvaktstränare om jag inte skulle satsa på det här. Jag började som målvaktstränare när jag var 18 år, jag gick utbildning och allt, och jobbade med KalPas juniorer."

Den bäste han tränat: "Alla är olika, det går inte att jämföra. Jag har gillat att jobba med alla som jag haft i Timrå. Men Svoboda (Adam, kom till TIK under 2005/06) till exempel, han ville träna extra men var helt slut efter 15 minuter. Men han ville. I Finland har jag faktiskt inte gillat alla jag jobbat med."

Vad som är viktigast för en målvaktstränare: "Man kan inte vara självisk, utan måste förstå vad som passar för olika målvaktstyper och personer. Sen är det viktigt med bra kommunikation. Jag kan inte själv bestämma vilken teknik de ska använda, det där kommer när man har ett bra samarbete. Jag kan inte bygga min fantasimålvakt, men det är många målvaktstränare som inte fattar det."

Att Timrå är hemma: "Jag ska ingenstans. Jag blir kvar här om jag får. Jag vet inte riktigt varför jag trivs så bra, men det här är hemma för mig."

Annons
Annons
Annons