På st.nu sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Viktigt för mig att vara påläst och kunnig"

+
Läs senare
/

Rundgången av tränare i Elitserien har inte upphört, men bromsats upp. De senaste åren har flera nya namn dykt upp – och varit riktigt framgångsrika. Nu står Timrå IK:s Tomas Montén på tur.

När Tomas Montén blev klar för Timrå IK befann han sig i Tjeckien med J18-landslaget, men i veckan har han kunnat besöka sin nya klubb och hälsa på de blivande arbetskamraterna.

För första gången ska han nu vara ensam huvudtränare i ett elitserielag (delade på tränarsysslan med Micke Johansson i Djurgården ett år). En dröm har besannats – och ST-sport möter en entusiastisk, positiv och minst sagt lättpratad Tomas Montén.

Och visst kommer vi in på det där med åldern.

34 år gammal blir han Elitserens näst yngste elitserietränare.

– Visst får man mer rutin för varje år som går och de äldre tränarna är kanske klokare. Fördelen med att vara yngre är att man antagligen brinner mer, det blir inte slentrian utan man driver på sig själv mer.

Stöter du på fördomar?

– Ja, det handlar om att jag är ung och att jag inte spelat själv.

Vilka är det som har fördomar?

– Allt från supportrar till media, men jag har aldrig känt det från spelare. De är proffsiga och vet att om jag har det här jobbet så har jag gjort mig förtjänt av den.

Hur hanterar du fördomarna?

– Jag bryr mig inte så mycket, men det är viktigt för mig att vara påläst och kunnig. Ja, jag är nästan nördig. Ingen ska kunna "sätta dit" en. Men så är jag även som person.

Tillsammans med 33-årige Dan Tangnes i Rögle kommer Montén utgöra Elitseriens två nya huvudtränare 2012/13. Men det här med nya ansikten är inte längre ovanligt.

Varför tror du klubbarna i större omfattning väljer att satsa på mindre etablerade namn?

– Flera av oss nya har tidigare varit juniortränare och jag tror klubbarna funderat kring varför juniorerna och de yngre landslagen blivit bättre.

Tangnes och Montén är två exempel på tidigare juniortränare som tagit steget till att bli huvudtränare i Elitserien. Två andra exempel är Anders Forsberg i Skellefteå och Tommy Jonsson i Brynäs.

Forsberg har fört Skellefteå till SM-final under båda sina år i klubben.

Jonsson förde Brynäs till SM-guld under sin första säsong.

Inte heller de har en bakgrund som elitspelare.

Vad ser du för fördelar med att inte ha den bakgrunden?

– De som själva varit elitspelare är lite självlärda. Jag har fått lära mig saker för att kunna lära ut dem vidare och det är pedagogiken som avgör om man blir bra som ledare. Framför allt när man jobbar med yngre är det nyckeln, det gäller att lyckas nå dem och förklara vad man vill.

Något Montén är erkänt duktig på.

Hur ser din utbildning ut?

– Jag har gått alla förbundets tränarkurser, sen är det fortbildning i stort sett varje år. Ett annat sätt att utbilda sig är att åka i väg med juniorlandslaget. Jag går också mycket på föreläsningar, med allt från näringstoppar till ledare inom andra idrotter. Det ger nya perspektiv. Jag läser också mycket, pratar med folk och tittar mycket på hockey. Det är en ständig process.

En process som nu fortsätter i Timrå IK.

– Jag vill vara en ännu bättre tränare när jag om två år förhoppningsvis ska skriva ett nytt kontrakt med Timrå.

 • Tomas Montén

  Född: 2 november 1977.

  Uppvuxen: Borlänge.

  Familj: Hustrun Anna.

  Bakgrund:

  x Spelade hockey till 16-årsåldern, men var "för dålig" och valde utförsåkningen.

  x Blev ledare i lillebrors lag. Jobbade efter gymnasiet som personlig assistent och hade en praktikanttjänst i en hockeyklass i Borlänge.

  x Började året efter på hockeygymnasiet i Mora och tränade U16-laget.

  x Ersatte 2001 Perra Johnsson som J20-tränare och ansvarig för hockeygymnasiet i Färjestad. "Det var första gången jag jobbad heltid med hockeyn. Jag trivdes fantastiskt bra och insåg att jag skulle kunna jobba med det här, tidigare hade det mest varit en rolig grej."

  x Återvände 2002 till Mora på en liknande tjänst som han haft i Färjestad.

  x Blev J20-tränare i Djurgården 2005.

  x Blev assisterande tränare i A-laget 2007, delat tränarskap året efter för att sedan bli assisterande igen.

  x Slutade i DIF våren 2012 för att bli huvudtränare i Timrå IK.

 • Montén om...

  Challe Berglund, tränarkollegan i DIF.

  "Jag var öppen med honom om Timrå, men han visste nog innan mig att jag skulle få frågan. Jag vet att han pratat gott om mig för Timrå och det är jag tacksam för."

  Hur Timrå ska spela

  "Det handlar om att spela för att vinna. Hur det ser ut skiter jag egentligen i. Men vi har en grundfilosofi, vi ska inte bara ställa upp längs egen blå utan försöka diktera villkoren själva."

  Bröllopsresan

  "Jag gifte mig förra sommaren och åkte på läger med bara några dagar senare. Sen blev det en lång säsong och efter det JVM. Men i början av maj åker vi till Mexiko."

  Vad vi kan förvänta oss av TIK

  "Svårt, med tanke på att truppen inte är spikad. Men vi ha en bra grupp, ett bra l-a-g, som jobbar hårt varje dag för att bli bättre."

  At bli lokalkändis

  "I Stockholm är man väldigt anonym, förutom i Djurgårdskretsar. Att bli mer igenkänd är inget som stör mig och att det är ett stort intresse är en del av charmen."

  Vad han saknar i truppen

  "De fyra sista som ska in blir viktiga. De vi värvat är mer defensivt duktiga. Nu söker vi offensiv spets. Men de ska ha rätt karaktär, annars är vi inte intresserade."

  Finalen i J18-VM

  "Det vi föll på (0–7 i finalen) var att vi frångick vår spelidé efter deras 2–0. Det är inte okej att det rann iväg så där, vi började hänga med huvudet."

  Höjdrädslan

  "Om jag är på fjärde våningen vågar jag inte gå ut på balkongen. Men är det vatten under går det bra och jag har faktiskt varit upp i Empire state building."

  Flytten till Sundsvall

  "Förhoppningsvis ska vi bo mitt i stan. Jag kommer vara här en del innan sommaren och sen permanent från det att vi samlas efter semestern."

  Tankarna inför säsongen

  "Det kommer bli tufft, inget snack om den saken. Men det ska bli kul som fan."

  Timråtruppen

  "De som är kvar var med om en jävla resa i vinter och kommer jobba extremt hårt för att inte hamna i samma sits igen. Skulle det ändå bli så har de positiva minnen med sig från Kvalserien."

 • Kenta äldst och Tangnes yngst

  Frölunda: Kenta Johansson, 56.

  Linköping: Roger Melin, 56.

  AIK: Per-Erik Johnsson, 53.

  Modo: Ulf Samuelsson, 48.

  Växjö: Janne Karlsson, 47.

  Färjestad: Leif Carlsson, 47.

  HV71: Ulf Dahlén, 45.

  Skellefteå: Anders Forsberg, 44.

  Brynäs: Tommy Jonsson, 41.

  Luleå: Jonas Rönnqvist, 38.

  Timrå: Tomas Montén, 34.

  Rögle: Dan Tangnes, 33.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons