Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet i teori ocn när det verkligen gäller

Annons

Kalle Olsson

”Handels agerande är synnerligen oansvarigt”, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. ”Stenåldersmässigt”, kallar Dag Klackenberg, vd på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, förra veckans stora strejkvarsel. Bäckström och Klackenberg anser alltså att det är fel att avtalsvägen försöka utjämna omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män. Lek med tanken att direktörerna på Svenskt Näringsliv hade gått ut i en debattartikel på Internationella kvinnodagen och kallat krav på minskade löneskillnader för ”stenåldersmässigt” och ”synnerligen oansvarigt”. Vilket ramaskri det hade blivit! I avtalsrörelsen är det däremot möjligt att helt ogenerat strunta i jämställdheten, och låtsas som att de pågående förhandlingarna avser förhållanden på någon annan planet.

Så länge minskade löneskillnader stannar vid paroller på Internationella kvinnodagen, kommer dagens ojämlika villkor att förbli oförändrade. Politisk retorik betalar inga hyror. Därför förtjänar Handels allt stöd för sina avtalskrav, 860 kronor för anställda i detaljhandeln plus 100 kronor extra i jämställdhetspott.

Men de exportinriktade branschernas lönenormerande roll då? För arbetsgivarhåll anses det så kallade ”lönemärket” vara satt i och med industrins avtal som ger 2,6 procent. Skulle Handels och andra kvinnodominerande fackförbunds krav äventyra den långsiktiga tillväxten? Inte alls. Samhällsekonomin tål en riktad jämställdhetssatsning. Däremot undrar man hur länge vi kan tåla denna systematiska nedvärdering av kvinnors arbete.

Träffas inget avtal innan nästa fredag, utlöses Handels strejkvarsel. I Medelpad berörs Bauhaus i Birsta. I ett första skede. Vid en strejk blir det nämligen upp till bevis för den redan stukade LO-samordningen. Särskilt viktiga blir beskeden från Byggnads och Pappers. Är ni beredda att ta striden?

Annons
Annons
Annons