Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb skapar frihet

Annons

Det finns andra värden än arbete här i livet. Men Socialdemokraternas utgångspunkt har alltid varit att alla ska få ett arbete. Målet om full sysselsättning går utöver omsorgen om statsfinanserna. Det handlar om att ge alla den frihet som ett jobb och inkomst ger. Den som säger så är Magdalena Andersson, nybliven finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Har jag någon kritik mot henne från gårdagens expertseminarium i riksdagen kring behovet av ett sysselsättningspolitiskt mål i statsbudgeten, så är det väl att hon tog alldeles för lite plats.

Diskussionen höll sig, med ekonomer som Lars Calmfors, Laura Hartman och Martin Flodén på plats, på ett rätt teoretiskt plan. Är ytterligare ett mål utöver Riksbankens inflationsmål och överskottsmålet verkligen något att ha? Magdalena Andersson kunde här bistå med praktisk erfarenhet. Hon jobbade nämligen i regeringskansliet under Göran Perssons tid, när målet för arbetslösheten sattes till fyra procent. Hon sa att justitiedepartementet kanske inte satte sysselsättningen i första hand. Men frågan var alltid med på agendan så länge målet fanns.

Det är i dag ett underskattat faktum att fyraprocentsmålet faktiskt också uppnåddes trots ett mycket svårt utgångs- läge. Samtidigts som det faktum att sossarna sen misslyckades med att hålla det på den nivån som förklarar att de borgerliga kunde segra knappt 2006. Invändningen mot arbetslöshetsmålet är att det kunde påverkas av andra saker, som andelen sjuka och förtidspensionerade. De borgerliga kunde påstå att siffrorna manipulerats. Därför ändrade Socialdemokraterna målet till att sysselsättningsgraden skulle vara 80 procent. Ett mål som inte nåddes före valförlusten - 06.

Nu diskuteras åter ett sysselsättningsmål som kanske kan kompletteras med ett mål om att öka antalet arbetade timmar.

Sen kan man kanske fråga sig om inte målet i sig är viktigare än de siffror som anges. Precis som inflationsmålet och överskottsmålet i sig är viktigare än procentsatserna. Även Lars Calmfors tror för övrigt att tre procent kunde ha varit ett bättre inflationsmål med tanke på att det då är lättare att ändra förhållandena mellan olika löner. Men ingen tycks ändå tro att den siffran är möjlig att ändra nu.

Calmfors anser att sossarna borde sätta en lägre sysselsättningssiffra än de borgerliga, eftersom man inte kan godta de sänkta löner och ersättningar som de borgerliga står för. Mot det invände Magdalena Andersson att långtidsarbetslösheten, trots dagens regeringspolitik gått från 28000 till 68000.

Calmfors har samtidigt stora invändningar mot delar av den borgerliga politiken som generella skattesänkningar för unga och restauranger. Så han ser andra möjligheter än de för Socialdemokraterna oacceptabla, att öka sysselsättningen. Sen är det väl ändå som Laura Hartman säger att välfärden är viktigare än sysselsättningen. Inte minst gäller det för sossarna. Det kan å sin tur tala för att sossarna genom ett sysselsättningsmål kan visa ännu tydligare att man trots det tar jobbfrågan på allvar.

Annons
Annons
Annons