Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaotiskt toppmöte nesa för Thailand

Att oppositionen lyckades torpedera det asiatiska toppmötet i Pattaya är ett svidande slag mot Thailands regering och premiärminister Abhisit Vejjajiva – och mot landets turistindustri.

Annons

– Vi kan inte förneka att detta har påverkat landets anseende och rykte, sade Abhisit själv när han just hävt undantagstillståndet i Pattaya sedan alla besökande stats- och regeringschefer flytt från toppmötet i helikoptrar och rest hem.

Planen var att de tio nationerna i samarbetsorganisationen Asean och sex andra länder skulle diskutera finanskrisen och Nordkoreas raketuppskjutning.

I stället trängde sig tusentals rödklädda demonstranter enkelt förbi polisens avspärrningar, krossade glasdörrar och vällde in i mediecentret på hotellkomplexet i badorten Pattaya, där toppmötet skulle hållas.

Premiärminister Abhisit – vars avgång oppositionen kräver – hade inget annat val än att blåsa av det hela, och kort därpå flydde han undan tumultet.

Han fick snart sällskap av Filippinernas president Gloria Arroyo, Vietnams premiärminister Nguyen Tan Dung, Burmajuntans premiärminister Thein Sein och andra deltagare i toppmötet. FN-chefen Ban Ki-Moon beklagade händelserna.

Oroligheterna i Pattaya får knappast några direkta konsekvenser för svenska charterturister i Thailand, uppgav företrädare för de stora researrangörerna Ving, Fritidsresor och Apollo för TT. Inget av företagen ordnar resor till just Pattaya. UD hade heller inga uppgifter om att några svenskar ska ha berörts.

Men Thailands turistindustri lär drabbas hårt av fiaskot – minst lika illa som när demonstranter blockerade Bangkoks internationella flygplats förra året. Kostnaden för den episoden beräknas till 130 miljarder bath, motsvarande cirka 30 miljarder kronor.

– Detta drabbar inte bara Pattaya utan hela turistindustrin och vi tror att effekterna kommer att märkas i sex–nio månader, säger Kongkrit Hiranyakij, chef för det thailändska turistrådet.

Tumultet i Pattaya visar tydligt att den långdragna konflikten mellan Thailands traditionella maktelit och den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra är allt annat än över.

Shinawatra störtades i en militärkupp 2006, men hans anhängare röstades tillbaka till makten. Det utlöste flera månaders våldsamma demonstrationer förra året. Till slut föll den Thaksin-trogna regeringen och Abhisit kunde ta makten – enligt oppositionen med militärens hjälp.

Det dröjde inte länge förrän de Thaksin-trogna ”rödtröjorna” var ute på gatorna i protest. Och i Pattaya nådde de en betydande seger.

– Deras mål är att göra regeringen oförmögen att fungera – och det har de verkligen gjort i dag, sade Thitinan Pongsudhirak, statsvetare på Chulalongkorn-universitetet i Bangkok.

Mer läsning

Annons