Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig med kvinnliga ansikten

Annons

Nu finns den i pocket också. Svetlana Aleksijevitjs oerhört tankeväckande intervjubok "Kriget har inget kvinnligt ansikte" (Ersatz förlag).

Jag blir lite osäker på om den går hem i alla feministiska läger. I berättelserna från försvarskriget mot Hitler ligger en hel del på detaljer som när de kvinnliga soldaternas vardag lyses upp av enkla saker som riktiga underkläder för kvinnor.

Det är inget som vanliga böcker om kriget skulle uppmärksamma. Men så är det ingen vanlig krigsskildring heller. Redan uppgiften att en hel miljon sovjetiska kvinnor gick ut i kriget är överraskar nog de flesta av oss. Många var sjukvårdare eller läkare. Men här fanns också flygare, chaufförer, infanterister, partisaner och prickskyttar.

Aleksijevitj är född efter kriget. De flesta intervjuerna är gjorda så där 40 år efter kriget. Hennes uttalade syfte är att berätta kriget ur en annan vinkel än berättelsen om den stora segern.

Det förtar inte berättelsernas värde. Det var verkligen en stor seger, som inte minst Sverige drog nytta av. Det faktum att Stalin var den han var förändrar inte detta.

Det var en seger mot alla odds. Så många hade redan försvunnit i avrättningar och straffläger. Men när fosterlandet hotades var det ingen tvekan hos de kvinnor som berättar.

Tveklöst byggdes den känslan under av de nazistiska hordernas brutalitet. Hitler såg de slaviska människorna som undermänniskor som bara stod snäppet över de judar Hitler drev till förintelselägren.

Men det Aleksijevitj vill lyfta fram är detaljerna, hur kriget var för dessa kvinnor. På riktigt.

När de första berättelserna kom ut tålde inte censorerna allt. Det som inte passade in i den heroiska bilden var kontroversiellt. I dagens Ryssland ges hennes böcker ut, senast "Tiden Second Hand", men de möter kritik på grund av den utbredda synen att allt inte passar sig att berätta om.

Ryssarna behöver höra hela den oretuscherade bilden. Vi i väst behöver i stället veta mer om de sovjetiska folkens insatser under kriget. Det är som om det glömts bort här. När ryssarna borde höra mindre om hjältarnas seger och mer om den grymma verkligheten, borde vi snarare uppmärksamma hjältedåden.

Men det är bara om vi vågar se hela verkligheten som vi kan förstå fullt ut. Här är Aleksijevitj och de kvinnor i uniform hon lyfter fram oumbärliga.

Svante Säwén

Annons
Annons
Annons