Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Hur hade Palme klarat sig i dag?

/

Göran Greider vandrar omkring i Stockholm och uppsöker de adresser där Olof Palme en gång bodde. Med sig har han en packe böcker, biografier om Palme, som han läser ur och som han refererar till i sin bok.

Han blandar pamflett med essä och blixtrar till med debatt. Greider har många funderingar kring Palme. Skulle han kunna fungera i politiken i dag? Var Palme den siste som lämnade sin klass (han växte upp i överklassmiljö) för att verka politiskt för arbetarrörelsen? Varför?

Som sagt, Greider ställer många frågor. Han ger även en del svar. Utan att en enda gång ha träffat Olof Palme personligen, så ger Greider ett svar på vem han var, vad han ville och vad han gjorde.

Det är inte enbart en positiv bild han ger av Palme. Kritik riktas mot honom för hans agerande i IB-affären och hans agerande kring löntagarfonderna. Och Greider, som läst mycket om Olof Palme, framhåller att Palme alltid kände sina rötter, även om han verkade inom arbetarrörelsen.

I debattform framför författaren sin oro över tystnaden inom Socialdemokraterna. Han vill ha ett tydligt alternativ till den borgerliga alliansen. Greider vill ha kamp, han vill ha tydlighet i Socialdemokraternas politik.

Boken är välskriven och personlig. Greider är alltid värd att lyssna till. Dock bli han den här gången stundtals lite för nostalgisk.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons