Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressanta möten med människor på tåg

Annons

En kärlek till tåg som transportmedel, arbetsplats och möten mellan människor avspeglas i Åke Johansson bok ”Trainspottern”.

Åke, boende i Sundsvall, jobbar som tågmästare och har många minnen från järnvägen.

I 36 olika berättelser, en del mycket korta, andra långa som noveller, berättar Åke om möten och episoder på tåg.

Sundsvall är knutpunkten för berättelserna. Personalen, åtminstone de flesta som det berättas om, bor i Sundsvall. Tågen går i regel mellan Sundsvall och Stockholm.

På tågen kliver det på människor som tyst och stilla låter sig färdas mellan platser i landet. Men så finns det folk som sticker ut, sådana som har krav eller önskemål. En del är argsinta, elaka, men de flesta är vänliga.

Åke Johansson ger en bra bild av arbetssituationen på tåg. Att ta hand om folk som bråkar – en knivskärning exempelvis – och att lugna ner upprörda, att plötsligt få uppleva en panikbromsning av tåget därför att någon människa kastat sig framför det framrusande tåget, att förklara förseningar och så vidare är saker som ingår i tågpersonalens vardag.

Kärlekskranka män sätter in ”stötar” mot tågvärdinnor och en del försöker åka gratis.

En del tycker om att prata i all vänlighet, och är uppspelta inför att tåget tar dem till Arlanda där de ska kliva på ett plan som för dem utomlands.

Naturligtvis är det också mycket kontakter mellan tågpersonalen, på olika nivåer. Kollegor möter man på stationer.

Åke Johansson berättar om en mängd människor och hans berättelser är både underhållande och ger en tydlig bild av arbetsförhållanden för tågpersonal. Få av oss har en aning om hur det är att jobba på tåg, både när det gäller det positiva eller det negativa.

Annons
Annons
Annons