Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördare lös i Sundsvall

Annons

Ett våldsamt snöoväder drar in över Sundsvall. Vägar korkas igen. Folk blir fastlåsta på sina arbetsplatser därför att de inte kommer fram på vägarna. Det är vid luciatid och Sundsvall har aldrig haft något liknande oväder.

På sjukhuset i Sundsvall går en seriemördare lös, vilken stryper sina offer och sedan använder kniv för att rista i ansiktet på de mördade. Första offret är en känd landstingspolitiker, som i sin politikerroll dragit ner resurser inom vården, vilken nu vistas på sjukhuset för en akut sjukdom.

Kort därpå inträffar ett nytt strypmord inom sjukhusets väggar. Och så kommer ännu ett mord. Och... ja, raden av strypmord blir lång innan Jonas Moström sätter punkt.

Stormen har också stängt vägarna till och från sjukhuset. Polisen Johan Axberg och kollegor, bland dem den bullrige Hamrin, vilken börjat ägnat sig åt spel, vilket tidigare gjort honom beroende och pank, finns på sjukhuset när stormen slår till.

Samtidigt upptäcker läkaren Erik Jensen, god vän till Johan Axberg, att någon mixtrat med blod, som gör att personer visar symtom på blodcancer.

En läkare, Thomas Eriksson, blir misstänkt för att ligga bakom detta och han misstänks också för att vara strypmördaren.


Polisen följer emellertid inte bara ett spår. Misstankar riktas också mot en kvinna, som är kritisk mot vården därför att hennes man inte får den vård hon kräver. Författaren låter oss också bli bekant med en kvinna, som vill ha hämnd därför att hon blivit våldtagen och smittad av hiv. Våldtäktsmannen finns på sjukhuset i Sundsvall.

Utredningen blir omständigt på grund av vädersituationen och svårigheterna att hitta motiv som leder fram till någon skyldig. Emellertid riktas huvudmisstankarna åt ett håll.


Jonas Moström är en underhållande berättare.

Han uttrycker sig på ett vårdat och lättläst språk. De återkommande karaktärerna, det här är Moströms sjunde roman med polisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen i centrum, är levande och intressanta.

Johan slits mellan två kvinnor och har svårt att bestämma sig. Författaren, som själv är läkare, passar även på att påpeka läkares och annan personals ökade arbetsbörda och att resurserna inom landstingsvården dragits ner.

Dock ska vi säga, att även om boken är underhållande och händelserik, så är det inte hans bästa bok. Litet overkligt känns det med en strypare som går loss på person efter person inom sjukhusets väggar och någon större utveckling går inte att skönjas hos huvudpersonerna i boken.

Annons
Annons
Annons