Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelselekar för de riktigt små

/

Linda Andersson Burström: Hej kompis - 20 sånger för barn
Linda Andersson Burström Musik och förlag
2 - 5 år

Annons

Linda Andersson Burström är musikpedagog, uppväxt i Sundsvall men verksam i Göteborg.

För ett par år sedan upptäckte hon, när hon sjöng för sin knappt tvååriga systerdotter, att barn i den åldern aldrig får nog av sång. Idén föddes att själv skriva visor för de små barnen, 2- 5 år, och nu finns "Hej kompis", en sångbok med 20 visor och cd-skiva, för både hem och förskola.

Många av visorna har en pedagogisk funktion enligt tanken att det är roligare och lättare att lära sig saker sjungandes. Dit hör "Hej, nu är vi här igen", där man sjunger om varje barn för att lära sig deras namn, och "Först går vi framåt" där man övar olika begrepp för riktningar. Över huvud taget finns en hel del roliga rörelselekar, som "Tuff, här kommer tåget" där barnen kan leka tåg, bil, båt och så vidare och "bjuda upp" ständigt nya barn att vara med.

I visorna är det dock inte mycket som sticker ut, varken i melodisk rikedom eller språkkonst. Musiken lämnar sällan popens mest grundläggande rytmer och harmonik, texten håller sig i vardagen med få inslag av humorabsurditeter och tankeflykt. Eftersom så små barn måste lära allt utantill är det bra att författaren upprepar flitigt; däremot kunde rimmet ha använts mer för att systematisera berättande texter som nu blir krångliga att minnas.

Det är svårt att vara så enkel som man måste när det gäller små barn, och samtidigt undvika att fastna i ett visst spår. Nu är dessa visor förstås inte tänkta att sträcklyssna till; många är inte ens till för att enbart sjungas utan är en sorts "arbetsvisor". Gissningsvis är det också bland de mest genomarbetade rörelselekarna som förskolor och föräldrar kommer att hitta sina favoriter.

Annons
Annons
Annons