Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bit av Östersund och Trondheim

/
  • Via skärmen går det att prata direkt med personer på torget i Östersund. Ett fullskaligt
  • Kim Ottosson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, med flera konstaterar att prototypen tycks fungera. Nu ska försöket utvärderas - kanske blir resultatet ett fullskaligt
  • Originaltanken är betydligt större skärmar där Sundsvallsborna kan stå i direktkontakt med såväl Östersund som Trondheim.
  • Tommy Lundberg och Sebastian Berggren korrigerar prototypen. I bild har man bland andra konstnären Andreas Brännlund på Östersunds torg.

Kanske blir det snart möjligt att stå på torget i Sundsvall och prata i realtid med någon som står på torget i Östersund. I helfigur.

I går testades en prototyp av konstverket "Online" - skärmar som sätter grannstäder i direktkontakt.

Annons

Idén kommer från konstnären Andreas Brännlund, som arbetat på uppdrag av bland andra Västernorrlands läns landsting och Mittnordenkommittén. Tanken kom först upp när han skissade kring Norra kajen och hur en stadsmiljö skulle kunna utvecklas.

Visionen är en permanent installation med skulpterade storformatsskärmar, gärna dubbelsidiga där ena sidan håller kontakt med Östersund, den andra med Trondheim. Motsvarande skärmar ska stå på livligt besökta platser i de andra städerna. En flanör i Sundsvall kan stanna vid skärmen och samtala i realtid med någon som står vid skärmen i de andra städerna.

Om skärmen inte används för direktkommunikation hela tiden kan den visa information om vad som händer i kommunen eller i kulturlivet - eller låta konstnärer exponera sina verk digitalt.

I går testades tekniken på torgen i Sundsvall och Östersund med mindre skärmar. Och det verkade fungera godtagbart.

– Det här är en sorts förstudie. Nu ska vi utvärdera och fråga oss om detta är intressant; om vi ska göra en ansökan om projektpengar, säger Kiki Hammarström, kulturutvecklare vid landstinget.

Om och när ett permanent "Online" kan bli verklighet vet hon inte.

– Det är ingen dyr teknik, men den måste förstås underhållas. Det måste finnas värdkommuner som är intresserade, säger Kiki Hammarström.

Om de är det, och Online kommer att stå på torget i Sundsvall, Östersund och Trondheim som permanenta installationer, vore nästa steg att på liknande sätt öppna en direktdörr till Finland, kanske till Vasa.

– Och tänk om man kunde få med Reykjavik också? önskar Kiki Hammarström.

En direktkommunikationsskärm vore definitivt ett annorlunda sätt att skapa gemenskap inom den, globalt sett, försvinnande lilla folkspillran som bor kring sextionde breddgraden.

Mer läsning

Annons