Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskligt spöke blir teaterns julklapp

/
  • Regissör Anna Sjövall lovar en rolig, varm och lite läskig version av Spöket på Canterville.
  • Virginia Otis (Stina Samson) och spöket (Iso Porovic) finner så småningom varandra i sitt konstnärskap. Men deras första möte är lite kaotiskt.
  • Kim Anderzon är husföreståndarinnan, den enda levande på godset som är rädd för spöket och därför ser till att hålla alla de trehundra år gamla reglerna.
  • Spöket (Iso Porovic) och Virginia Otis (Stina Samson) blir goda vänner vad det lider. Här försöker han visa henne hur han gör för att förvandla sig till en stor, svart hund.
  • Husföreståndarinnan (Kim Anderzon) blir galen över tvillingarna Otis (Olle Jernberg på bilden samt Tobias Andersson) framfart i det gamla godset.

Ett läskigt gammalt gods med stora, lakanstäckta möbelskrällen. Ett läskigt spöke - som dock visar sig vara rätt mänsklig.
På annandag jul, när alla andra julklappar är öppnade, ger Teater Västernorrland sin till Sundsvalls familjer. Då kan julfirare av alla generationer tillsammans drabbas av Spöket på Canterville.

Annons

I det gamla godset Canterville härskar friden. Eller rättare sagt de regler och normer som rådde för 300 år sedan.

Garanten för att allt förblir vid det gamla är godsets spöke, samt den rädsla som han ingjuter i exempelvis den gamla husföreståndarinnan. Men en dag flyttar familjen Otis in, som inte är rädda för spöken. Och efter det blir inget sig likt.

Av Oscar Wildes kortroman från 1887 har Jonathan Lehtonen gjort en alldeles färsk dramatisering för Teater Västernorrland. Det blir en familjepjäs med premiär på annandag jul och spelperiod på Sundsvalls teater fram till slutet av februari.

– Med det provar vi ett nytt koncept att varje annandag jul ha premiär på en stor familjeföreställning. Nu ska alla tillresta mor- och farföräldrar få chansen att tillbringa kvalitetstid med sina ättlingar, säger teaterchef Marie Feldtmann.

Just nu är ensemblen på hela sju skådespelare ungefär halvvägs i repeterandet. Det som växer fram på scenen under ledning av regissör Anna Sjövall är en rolig och fysisk pjäs, där inte minst de nybakade skådespelare som agerar de tre Otis-barnen härjar högt och lågt. Tobias Andersson och Olle Jernberg strävar efter att bli så tvillinglika som möjligt, och Stina Samson som storasyster Virginia har en större roll här än i originalnovellen.

– Hon står för hoppet. Hon bryter alla typer av mönster; hon protesterar också mot föräldrarnas värderingar och hon blir vän med spöket. De är båda konstnärer och det är också hon som till sist förlöser spöket och får honom att äntligen gå i döden, säger Anna Sjövall.

– Vi har väldigt roligt och leker mycket. Just nu håller vi på att testa nya sätt att trolla fram spöket, och för tvillingpojkarna Otis att klättra på möblerna. Det ska bli en rolig, varm och läskig pjäs; en saga man själv hade velat vara i som liten, säger hon.

Brytpunkten mellan gammalt och nytt är temat. För det nya står familjen som inte rädd för spöket, för det gamla står spöket och husföreståndarinnan. Hon spelas av en gäst som är välbekant för de flesta: Kim Anderzon, som därmed för första gången knyts till Teater Västernorrland.

Hemmaskådespelarna Ingmar Virta och Gisela Nilsson gör det tämligen odugliga föräldrapar, och för spökerierna står Iso Porovic. Musiken är nyskriven av Henrik Rylander, och biträdande scenografen Mats Persson lovar flygande lakan, rök, skuggor, mystik och magi. Något både roligt och tänkvärt, vid en tid på året då få har något särskilt att göra.

Mer läsning

Annons