Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säger någon "påHeffners" numera?

Annons
Jag läste i veckan att Vin & Sprits anläggning på Heffners hotas. Förresten, används Heffners längre som geografiskt begrepp? Säger någon "på Heffners"? Min pappa och hans släkt hade bott på Heffners så jag hörde namnet nämnas ofta. Men utanför familjen hörde jag det sällan. Sökmotorerna berättar mest om idrottsföreningen Heffners/Ortviken.
Risken är att gamla namn försvinner. Det blir kanske Skonsberg South istället för Heffners.
Vin & Sprit, som nu kallar sig V&S Group, överväger att under 2008 avveckla verksamheten i Sundsvall
I samband med att fria införselkvoter på alkohol infördes i Sverige för tre år sedan gick försäljningen av våra traditionella spritsorter ner. När svenskar handlar sprit utomlands är det främst lågprisprodukter som väljs. Det gynnar inte våra svenska spritsorter som håller en hög kvalitet men också ett högre pris, säger Rolf Cassergren, affärsområdeschef, V&S Distillers.
Det ser mörkt ut. Och det hela är en påminnelse om att statligt ägande inte betyder evig trygghet. Vidare är beskedet en påminnelse om effekter av EU-medlemskapet, trots alla försäkringar vi fick om en egen alkoholpolitik.
Skåne Akvavit, Grönstedts Cognac och Explorer är några av de sorter som tillverkas på Heffners.
Jag jobbade en sommar på fabriken, långt innan den blev en del av V&S Group. Det var sommarjobb år 1966, under det långa lovet från folkhögskolan. Jag tyckte att det var lyxigt att man fick låna arbetsrockar. På eftermiddagarna kom en vagn med kaffe och bullar som firman bjöd på.
En av mina uppgifter var att köra en diskmaskin. Buteljerna skulle greppas med handtag som reglerade tryckluften. Var man för snabb fick man inte med någon flaska. Var man för sen så rasade alla som käglor. Det gällde att hitta en rytm. Chefen, jag tror han hette Fraiser, kom ibland och kollade.
Efter skiftet fick man trycka på en knapp vid utgången från området. Lyste en röd lampa blev det visitering. Jag hörde aldrig om någon som åkte fast eller som tog en slurk på jobbet under de månader jag jobbade där. Men många kompisar var nyfikna och lanserade teorier om hur man skulle kunna smuggla ut några buteljer. Vid rökpauserna inne på muggen fick jag klart för mig att alla vägar hade prövats, att alla fiffiga idéer var mossiga.
Det är synd om fabriken försvinner eftersom det också försvinner en unik yrkeskunskap. Dessutom tror jag att det är bra med en blandning mellan olika verksamheter: varuproduktion, tjänster, utbildning, service och annat Alltför stor enkelriktning hotar att göra städer Härnösandslika.
Skriv gärna några rader om du kan något om Heffners.
Och god jul!


peter.swedenmark@telia.com

Mer läsning

Annons